The Graduate (1967)

The Movie That Became A Legend [Video Australia]

Reviews (3)

Swampman

Avatar

Wereldfilm, klassieker, mijlpaal, wat mij betreft kunnen alle denkbare superlatieven uit de kast om deze parel van een film te omschrijven. Het onvergetelijke spel van Hoffman, Bancroft en Ross zorgt ervoor dat (40 jaar oud) The Graduate nog steeds een lust voor het oog is. Bejamin Braddock blijft voor mij een van de grootste anti-helden van het witte doek die er uiteindelijk in slaagt om de onschuldige Elaine te redden uit de klauwen van de cynische en verdorven Mrs. Robinson. Dit dramatisch gegeven wordt doorspekt met heerlijk humoristische scenes en ondersteund door de tijdloze muziek van S & G. Alles klopt hier gewoon dus iedere filmliefhebber zou enorm aan zijn trekken moeten komen.

Claar

Avatar

Goed dat je het vraagt. Ik dacht dat ik het wel wist, maar 'jump cut' blijkt aan een strengere definitie gebonden te zijn dan ik dacht:

Iemand schreef:
The jump cut is a cut in time, but not in space.


Dat is in ieder geval niet wat ik bedoelde. Dat komt meer in de buurt van het volgende:

Iemand schreef:
Any cut in time is a jump cut. Its task in a narration is the cutting out of a piece of action. Temporal discontinuity, therefore, is based on the jumping mode of expression. But the time-lap does not necessarily have to resemble a jump.


Met andere woorden: wat in 'The Graduate' opvalt, is de manier waarop de actie soms abrupt wordt afgekapt, en in het volgende shot op een andere tijd én plaats (dus geen zuivere jump cut) even abrupt wordt opgepikt. 'Jarring cuts', wordt het op een andere website in verband met deze film genoemd (weet niet zeker of dat een technische term is).

Gelukkig ben ik niet de enige die de term 'jump cut' te makkelijk in verband brengt met bepaalde scènes:

Iemand schreef:
An editing technique used was the jump cut. One particular scene this is noticeable is when Benjamin is jumping onto the raft in the pool and then it is cut to Benjamin landing on a bed next to Mrs. Robinson.


Wat hier wordt beschreven heet voor zover ik weet een 'match cut': hierin wordt na de cut de actie/beweging uit het vorige shot voortgezet, maar op een compleet andere tijd en plaats. Het beroemdste voorbeeld van een 'match cut' is van het in de lucht geworpen bot naar het ruimteschip in 2001: A Space Odyssey.:

DANK voor deze tehnische uitleg. Ik heb deze techniek op een wel heel erg onbeholpen wijze beschreven, ergens op het forum. Ik hou erg van deze technische uitstapjes.
Trouwens, een prachtige film The Graduate!

Dr. Strangelove

Avatar

I've just got one word to say to you: Plastics !

Overigens, de verhaalomschrijving bij deze film: ..."Wanneer hij kennis maakt met de moeder van zijn vriendin Elaine..." is niet correct ! :(
Benjamin gaat namelijk niet vreemd, Elaine was toendertijd zeker zijn vriendin niet !

In tegenstelling tot een DVD die o.a. bij de Blokker werd verkocht is hier ook geen geen sprake van een "Kinky relatie van een afgestudeerde student die het er ff lekker van neemt..."

Het is wel een beauty !