The Lord of the Rings (1978)

Come to Middle-earth, a world beyond the furthest reaches of your imagination.

Reviews (4)

Steve Harwin

Avatar

Nietes! ik ben de grootste fan!
Nee, ikke!
Nietes! Welles!
:-S MAMMAAAAA!

Zo, dat was dan weer dat.
On topic: deze film en het bijbehorend stripverhaal waren voor mij de eerste kennismaking met Lord of the Rings cyclus. Later ben ik die boeken eens gaan lezen. Dat was een intensief stukje arbeid met al die namen, verwijzingen, e.d. zodat ik regelmatig weer 100 pagina's terug kon om opnieuw te beginnen (Oh, Stapper is Aragorn!) In die tijd was Peter Jackson nog bezig met Braindead, geloof ik.

Het is wel grappig dat je deze film sinds Peter Jacksons trilogie ineens regelmatig op de buis ziet verschijnen.
Voor die tijd was deze film een aardig opzetje om mensen bekend te maken met het verhaal. Met een paar voor die tijd creatieve techniekjes in animatieland, maar erg fantastisch is het allemaal ook weer niet. Ik geloof dat het de bedoeling was om de 3 boeken in 2 van deze tekenfilms te gieten, zodat het verhaal van dit exemplaar stopt halverwege het tweede boek. De tweede film is er nooit meer gekomen.
Om het verhaal goed te kunnen vertellen heb je eigenlijk ook geen 3, maar 6 films nodig. Zo zijn de boeken immers ook opgebouwd, en dan is er bijvoorbeeld wel ruimte voor een Tom Bombadil. Daarom zijn Jacksons films waarschijnlijk ook zo lang. Deze animatie voelt meer aan als een vluchtige samenvatting.

Thiver

Avatar

Kijk, je kunt van Peter Jacksons versie zeggen wat je wil... maar je kunt moeilijk ontkennen dat hij een visie had, dat hij interessante en belangrijke thema's zag in het boek en die geprobeerd heeft in de film te verwerken. In hoeverre hem dat gelukt is, mag je zelf bepalen, maar de potentie was er in ieder geval. De tekenfilm van Ralph Bakshi is een slecht getekende versie van een uittreksel... nee, van een synopsis. Waarschijnlijk had hij geen idee wat Tolkiens boek inhield en heeft daarom de belangrijkste punten uit het boek op een hoop gegooid... een manier die nog nooit een goede boekverfilming heeft opgeleverd. En daardoor was deze film al ten dode opgeschreven voordat hij ermee startte.

Adamica

Avatar

Ik vond het en vind het gewoon een goede tekenfilm...Wat de meeste mensen hiet niet begrijpen is dat het 25 jaar oud is an dat computers toen nog niet waren wat ze nu zijn.., want zeg nu zelf ...,de film is ook voor de helft animatie... Bovendien denk ik dan da makers van de film goed hebben geken naar deze versie...bv. ; smeagel lijkt wel heel erg op de fim versie. maarja...
Pak je kinderen op schoot,zet de tv aan...er is staks vast nog een aflevering van pokiemon op tv...:p

Wajz

Avatar

Was zelf ook nooit zo kapot van Alan Lee's werk, moet ik bekennen. Op de een of andere manier niet echt 'mijn' Midden-Aarde... Maar inderdaad, PJ heeft zijn best gedaan om dichtbij het sublieme origineel (= het BOEK dus!) te blijven. Soms lukte dat wat minder, zoals in TTT. En soms slaat hij de spijker precies op de kop.
De Bakshi dvd heeft wel meegelift op de golven van LOTR-mania. Maar ik moet de eerste persoon nog tegenkomen die deze dappere flop met droge ogen aan kan gluren.