5,7 details

  • 95 Min
  • Drama
  • Komedie
  • Romantiek
  • Nederland
  • Verenigde Staten
95 Min Nederland

De cynische Phileine gaat onverwachts op bezoek bij haar acterende vriend Max, die in Manhattan zijn handen vol heeft aan feesten. Ondertussen werkt hij mee aan een provocerende versie van Romeo en Julia waarin de westerse sexuele moraal aan de kaak wordt gesteld.

Regie
Robert Jan Westdijk
Cast
Daan Schuurmans, Michiel Huisman, Hadewych Minis, Kim van Kooten, Roeland Fernhout, Mads Wittermans, Alex Klaasen, Tara Elders, Kurt Rogiers, Ian Bok, Leona Philippo, Liz Snoyink, Liesbeth Kamerling, Kenan Raven, Joshua Rubin, Kevin Llewellyn, Todd Rotondi, Rob Andrist Plourde, Michael John Fedun, Arian Moayed, Timothy Smith, Suzanne Bruin, Robijn Wendelaar, Colton Dunn, Russ Russo, Yuklin Ahue, Ej Scott, Miriam Lucia, Rob Michels, Nadia van de Ven, Ronald Giphart, Dani Sher, Gregory Shapiro.
Budget
$ 4.170.000
Release
09.10.2003

Filmtotaal Recensie

Phileine neukt met vriendjes en zuipt met vriendinnetjes. Phileine schiet op mensen met haar wijsvinger: ‘Paf!’. Phileine heeft haar vriendje Max verleid op een plee en er een foto van laten maken, die op haar nachtkastje staat. Phileine heeft een hekel aan het woord ‘knuffelen’. Phileine huilt nooit; dat doen anderen alleen maar, gadverdamme. Phileine zegt ‘kutpijpen’ als ze het over neuken heeft. Phileine jat haar moeders Gold Card om Max achterna te vliegen naar New York. Phileine knakt ‘tere jongenszieltjes’ voor haar plezier. Phileine is, kortom, een superbitch en heel erg stoer. En Phileine zegt nooit, maar dan ook nooit, sorry.

Nou ja, uiteindelijk wel natuurlijk, maar het hoe en waarom, daarvoor moet je de film uitzitten. Gelukkig is Phileine zelf daar ook leuk genoeg voor, blijkt uit deze laatste film van Robert-Jan Westdijk. Phileine is natuurlijk veel kwetsbaarder dan ze zou willen zijn, en dat haat ze. Wanneer Max haar vertelt dat hij een jaar in New York gaat wonen om in een moderne bewerking van Romeo & Juliette te spelen, kan ze haar tranen niet bedwingen. Dus treedt ze uit zichzelf, om vervolgens een hele grote revolver op zichzelf te richten en die jankerd van een Phileine overhoop te knallen. Even later zweeft ze – begeleid door Johann Strauss, nota bene – als astronaut door de ruimte, waar ze in botsing komt met een gigantisch snoephartje wanneer haar relatie met Max op de klippen loopt. De film zit vol met dit soort ludieke, sureële intermezzo’s en terzijdes tussen Phileine en de camera, waarvan er sommige werken en sommige niet, maar de boodschap is duidelijk: deze film wenst zichzelf niet serieus te nemen, niet de hele tijd in ieder geval!

Phileine Zegt Sorry is de verfilming van een boek van Ronald Giphart en is dus goed voorzien van seks (eigenlijk meer gepraat over seks, in gezonde directe bewoordingen) en een snufje studentikoze humor, die flauw had kunnen uitpakken maar hier met genoeg flair wordt gebracht om je toch aan het lachen te maken.

Deze film wekt sowieso de indruk met veel plezier en het juiste gevoel voor zelfspot te zijn gemaakt. Kim van Kooten wekt Phileine met overtuiging en energie tot leven, en ook de andere acteurs – eigenlijk slechts figuranten in haar verhaal – doen wat ze moeten doen, waarbij degenen die voor stereotypische ‘Amerikanen’ moeten doorgaan handig gebruik maken van het feit dat het allemaal niet zo realistisch hoeft te zijn. Michiel Huisman als Max speelt het meest rechttoe rechtaan, als object van Phileine’s lust, jaloezie, woede en liefde, en ook hij is overtuigend genoeg.

videotrailers & clips

alle artikelen (1)

Phileine zegt sorry Nieuwsberichten

Laatste reacties

Kubiak

"...Op zich wel leuk maar het verveelde wel op een aantal momenten...."

Marty Feldman

"...Fantastische film, ik ga zeker weer kijken..........."

WoUtoMatiC

"...Typisch Nederlands wanproduct met de nodige piemels en vagina's. O+ Flutverhaaltje, maar dat was het......"

FOTOPOSTERS & MOVIESTILLS

Phileine zegt sorry

acties