Das Experiment (2001)

They never imagined it would go this far.

Reviews (6)

Julez

Avatar

Mensen die zo dom reageren, weten waarschijnlijk weinig van psychologie af......
Ik ben m nu aan t kijken en vind m errug interessant. Maar geeft me ook the creeps. Deze film is te vergelijken met Hitler. Hoe mensen elkaar kunnen indoctrineren... Allemaal door eigenlijk 1 persoon die de aanzet geeft.
Ook te vergelijken met de maatschappij...Eigenlijk wordt iedereen gemanipuleerd en geindoctrineerd...Het is maar welke rol je hebt in de zin van hoeveel macht je kunt uitoefenen...('cipier vs gevangene')
Deze film zet me wel aan het denken!

Lumière

Avatar

Wat een smakelose reacties hiervoor.
Das Experiment is een zeer sterke psychologische thriller, bij vlagen angstaanjagend en uitputtend. Het concept is erg sterk, en erg goed naar film omgezet. Het einde valt helaas wat buiten de boot; de geloofwaardigheid valt ietwat weg, de spanning blijft echter wel bestaan.
Maar saai vanaf minuut één? Nee. En er is zeker wel een reet aan. Ik was behoorlijk onder de indruk van Das Experiment, het is een van de films waarvan ik letterlijk moest bijkomen.
[rating 4.5]

Birdarcade

Avatar

Sterke film vond ik.
Er zijn er alleen zoveel van dit soort gemaakt.
"The Wave" en die VS documentaire over wat men een ander met name aan kan doen wanneer hij (of ik) achter de knoppen bevelen blind zit uit te voeren.
Eng ID eigenlijk.
Ik zeg helemaal niet dat ik dat nooit zou doen
Alle duitsers waren ook niet gek natuurlijk.
De verkrachting vind ik wel HEEL ver gezocht; dat maait m'n waardering onderuit. Een 6

MrMono

Avatar

Http://www.prisonexp.org/

Op deze site wordt in een slideshow uitgelegd wat het originele experiment inhield dat in 1971 op de Stanford Universiteit werd gehouden door professor Zimbardo.

De film heeft het originele experiment tot op zekere hoogte goed gevolgd een infiltrant die het verhaal wil uitlekken naar de krant, het onder controle houden van de gevangenen met brandblussers . En het is de makers zeker goed gelukt om de sfeer van onderdrukking en machtsverhoudingen over te brengen. Het einde is ietswat over the top naar mijn mening maar desalnietemin heeft de film mij goed kunnen boeien (film duurde tot 02.15)

[rating 4.5]

mariek

Avatar

Wat een enorm enthousiasme over deze film zeg...
Ik moet eerlijk toegeven dat ik af en toe een behoorlijk klemmend gevoel kreeg bij het zien van de film... Het begin is sterk en behoorlijk geloofwaardig. Maar zo na een uurtje experiment begint the fake stuff.... Het is een geniaal concept wat bizar goed laat zien hoe mensen kunnen veranderen als ze in een machtspositie zitten... Te eng voor woorden. Maar na een uur begint het gewoon echt ongeloofwaardig te worden en wordt alles veels te dik aangezet. Hij begint goed en je verwacht er veel van maar wat is een film zonder hollywood einde.... :N
Ik heb me wel vermaakt en je moet hem ook echt gaan kijken maar vergeet het einde en laat je eigen fantasie erop los...

:B mariek

hermit elephant

Avatar

En het bijzondere aan de Stanford-experimenten was dan weer dat ze gebaseerd zijn op het Amerikaanse ongeloof met betrekking tot het gemak waarmee de Duitse bevolking zich achter Hitler had geschaard.
Kun je je de verbijstering in Amerika voorstellen toen hun creme-de-la-creme (de studenten) ook zo makkelijk over de schreef gingen.
Dat er nu dan weer een Duitse film over wordt gemaakt is niet meer dan zoete ironie...
Maar wel een fantastische film. In de bioscoop gezien en behoorlijk aangeslagen zitten napraten.