Bowling for Columbine (2002)

Are we a nation of gun nuts or are we just nuts?

Reviews (5)

DutchViking

Avatar

Ik sluit me totaal aan bij de vorige schrijvers. Een zeer sterke documentaire waarin de nodige misstanden en vraagtekens worden gesteld bij de gevolgen van wapenbezit in de US of A. Acteur en National Rifle Association (NRA)-voorzitter Charlton Heston komt wel zeer belabberd tevoorschijn met zn antwoord of wapenbezit niet aan banden moet worden gelegd; "over my dead body" is zijn antwoord. Dat laatste is m inmiddels gelukt maar of t eerste ooit gaat lukken??
Goed punt vind ik ook Moore´s opsomming over het aantal wapens en doden door wapens in verschillende landen ter wereld. De US of A staat met stip bovenaan en terecht merkt Michael Moore op: "Why do we hate eachother so much?!"
Even terzijde, enige tijd geleden is er door de VPRO een soortgelijke thema-documentaire uitgezonden genaamd Wapens. Ook zeer interessant om eens bij onszelf te kijken. Opvallend is het gangstergedrag in achterstandswijken waar je tegenwoordig een vuurwapen moet hebben en zeer zeker dat vuurwapen ook gebruikt moet hebben om erbij te horen.. Let´s Be Careful out here!

DVD-maniac

Avatar

Hele goede film... nou ja, het is eigenlijk een documentaire. Veel mensen lijken zich te ergeren aan hem wegens zijn bizarre methodes om de waarheid boven tafel te krijgen. Maar dat doet in mijn ogen niets af van deze documentaire. Zoals altijd helpt hij het mooie opgepoetste masker wat Amerika aan de wereld voorhoud om zeep. Hij komt niet met loze opmerkingen maar onderbouwt ze a.h.v. getuigenissen van mensen.
Een bijzondere scene in deze film vind ik het interview met Marilyn Manson. Heeft veel indruk op me gemaakt.
Nee, ik vind dit een zeer goede en verhelderende documentaire
[rating 5]

Il Padrino

Avatar

Deze (zoals eerder al opgemerkt) redelijk subjectieve docu begint nog wel aardig, maar gaat véél te lang door over hetzelfde, Moore had 'm met gemak driekwartier kunnen inkorten, en dan had je een hele aardige docu gehad. Zeker zijn opmerkingen over de VS als angstcultuur zijn goed. Maar hoe langer hij doorgaat, hoe meer je je gaat ergeren aan zijn (subjectieve) conclusies en opmerkingen. Je zit dan alleen nog te wachten op de aanbevelingen die showmaster Michael Moore dan gaat maken over hoe je deze situatie daadwerkelijk reëel kunt aanpakken... Maar die blijven helaas achterwege.

Het is makkelijk om 2 uur vol te klagen over wat er allemaal mis is, maar als je dan toch al zo subjectief als Moore bezig bent (argumenten ombuigen zodat ze bij zijn mening passen, handig editen zodat beelden totaal uit hun context gehaald worden), wees dan ook zo moedig om jouw eigen subjectieve oplossing aan te dragen, dan was hij pas goed bezig geweest. Nu ontstijgt deze docu de intellectuele middelmaat niet.

Doordat Moore één van de weinige Amerikanen is die zijn land openlijk durft te bekritiseren is hij tot een cultstatus verheven, en in sommige kringen tot een held. Deze hype, gevoed door veelal mensen die zelf moeite hebben met een mening te vormen, is nog eens doorgeslagen bij het tenenkrommende Fahrenheit 9/11, dat niet eens meer een docmentaire genoemd mag worden. Alleen pure propaganda in de kwaadste zin van het woord, met alle drogredenen die daaraan verbonden zijn.

Ow, voor ik het vergeet te zeggen: ik ben absoluut geen liefhebber van Amerika en al helemaal niet van Bush, alleen liefhebber van rede en goede argumenten.

Donnie

Avatar

De twee grondtonen van deze film zijn ijzersterk. Naast wapenbezit/aantal moorden ratio, wordt ook ingegaag op het begrip angst. Laat vooral veel crime scenes op tv zien en het volk voelt zich vanzelf onveilig. Probeer dan nog maar eens aan de wapenwet te komen of bizarre wetten onder het 'anti-terrorisme' motto af te wimpelen. In Nederland wordt het overigens niet veel minder. Er lijken te veel cameraploegen rond te lopen die elke seconde ergens op kunnen duiken en we daardoor bv een anti-terrorisme aktie in Den-Haag live kunnen volgen. Over propaganda gesproken.Genoeg stof tot nadenken deze film in ieder geval.

Jorinoot

Avatar

Subjectieve documentaire met een redelijk entertainment niveau. Ik vond F9/11 beter, die kon me meer boeien. Leuk dat de meeste mensen tot nu toe mijn mening niet delen. Sommige stukjes in deze film vond ik erg gezocht. Het is vooral leuk om over deze films te discussieren met je familie in de USA (als je die hebt natuurlijk). Het is alleen jammer dat heel veel mensen de fictie uit deze film als feit aannemen. Ondanks dat ik hem niet zo goed vind, toch een "must see"