Ladder 49

Ladder 49 (2004)

A bond forged by fire is never broken.

Reviews (2)

Glennekeeeee

Avatar

Zeer degelijk actiedrama die ondanks de cliché's wel aardig overeind blijft. De film begint met een brand waarin het personage van Phoenix komt vast te zitten. Terwijl zijn collega's hem proberen te redden ziet hij zijn hele leven voorbijflitsen waar wij als kijker getuige van mogen zijn. Op dat gebied pakt Ladder 49 het slim aan. De voornaamste actie bevind zich in die openingsscène en word lekker uitgerokken doorheen het verhaal. Budgetair slim en het werkt ook effectief in deze film. Wat dan weer jammer is, is het verhaal. Op zich is het nergens storend maar het is nogal cliché, voorspelbaar en al bij al heeft het ook weinig om het leef. Het is dan ook vooral Phoenix die de film perfect draagt en het dunne verhaaltje meer ziel geeft dan het eigenlijk heeft. Travolta speelt degelijk maar krijgt nergens écht veel te doen en de band met Phoenix is al bij al wel onzorgvuldig uitgewerkt. Visueel ziet het er wel goed uit met een mix tussen zeer stabiele, vloeiende bewegingen tot ruwe found-foutage-achtige momenten om de rauwheid wat meer mee te geven van de brandweermannen. Op zich zou ik deze film een 6je geven maar ik verhoog naar een 6,5 omwille van het einde. Door het voorspelbare clichéverhaaltje had ik niet verwacht dat ze op het einde de ballen hadden om het beste einde ook effectief uit te werken en daar ben ik blij om. Het geeft iets extra aan wat vooraf ging en geeft iets meer diepgang aan deze actiefilm.

Ladder 49 is een onderhoudende actiefilm met een sterk dragende Phoenix ondersteund door een voor de rest meer dan degelijke cast in een clichématig maar niet echt storend verhaaltje.

6,5/10

Inka

Avatar

Hoe maak je een interessante film die het leven van de brandweer toont met de wens deze "helden" te bejubelen zonder dat te overdrijven? Dat leek de moeilijke balans te zijn waarmee de filmmakers van Ladder 49 worstelden. Al met al hebben ze dan een mooie sobere buddyfilm gemaakt. Gelukkig geen overdreven heldenverering in de film zelf (wel genoeg te vinden in de extra's maar dat is nog te verteren). Zijn al genoeg van dat soort films. Het werken met flashbacks is mooi gedaan. Jammer alleen dat er niet meer actie zit in het eerste deel van de film en alleen een beetje in de flashbacks. Wel de moeite van het kijken waard. Travolta? Speelt ingetogen, laat het stralen over aan Joaquin Phoenix die overtuigd maar niet het gewicht van Travolta heeft.