Fahrenheit 9/11

Fahrenheit 9/11 (2004)

The temperature where freedom burns!

Reviews (7)

carlina

Avatar

Fahrenheit 9/11 is een briljante documentaire, waarin Michael Moore op ingenieuze wijze laat zien hoe de regering Bush via een gerichte angst campagne de Amerikaanse geesten rijp wist te maken voor zijn war on terror.

De confrontatie met de congresleden, van wie er slechts een zoon naar het front heeft gestuurd, spreekt boekdelen. Net als de manier waarop jonge recruten uit achterstandswijken worden geronseld. De afsluiting met Neil Young's "Keep on rocking in the free world" is prachtig.

Zoals de VPRO in een van zijn reclamespotjes terecht zegt: "Sommige mensen zien graag wat ze al kennen, horen graag wat ze al weten en bevestigen graag wat ze al vinden...sommige mensen niet...

Sasskia

Avatar

Tsja..

Ik ben best wel heel erg 'links'. Ik ben het in principe voor 100% eens met MM, ik vind Bush echt een van de domste, en vooral gevaarlijkste presidenten die de VS ooit hebben gehad (net zo gevaarlijk als Reagan die in zijn laatste 2 jaar niks meer wist door de Alzheimer...)
Maaarrr...
Van deze docu word ik niet goed.

Echt het is gewoon een schandalig stukje PR werk op het niveau van Fitna. Het IQ wat je nodig hebt om deze docu te 'begrijpen' moet zo ergens rond de 80 liggen.
Ik heb het gevoel alsof MM extreem zijn best heeft gedaan om ervoor te zorgen dat alle, maar dan ook alle Amerikanen zouden begrijpen wat er bedoeld wordt.
Het niveau is daarom in de trant van:
Kijk.. Bush leest een boekje... en nu vliegt het vliegtuig in de toren.. Kijk.. kijk maar.
Zie je het? ja kijk maar goed. Oh en hij heeft het boekje ondersteboven. Zie je het? Ja? Kijk maar. En nu zijn we 2 minuten verder, en Bush zit er nog steeds. Kijk dan.. kijk! Zie je het?

Propaganda die zo extreem ver gaat, zo simplistisch is dat de meeste mensen er niet goed van worden, zowel de tegenstanders als de voorstanders.
Nou, imho ben je fout bezig als zelfs je medestanders al zoiets hebben van: sjezus dit gaat me echt te ver.
Dus ik geef deze docu een 8 voor waarheid (want MM heeft er een paar 'stretches' in zitten die me ook veel te ver gaan, alsof de regering de vliegtuigen expres in de torens heeft gevlogen en zo), en een 3 voor inhoud/opzet.

Gewoon 1 keer kijken zodat je er over mee kan praten en dan noooooit meer zien die docu.

johannes

Avatar

Ik heb me geen moment verveeld.
Deze docu of film zet mensen aan het denken en dat is juist!
Je geloofd niet alles wat er voorgeschoteld wordt maar dat is ook niet de bedoeling lijkt me. Geeft wel een mooi tegenwicht op alle onzin wat de gekleurde media vooral in de V.S. rondstrooien.
Objektief? Nee maar waardeloos is ie zeker niet.
Emotioneel en soms humoristisch is het allemaal wel en ja bij tijd en wijle ook schokkend.
Er is heel slim en handig gemonteerd, een film/docu die genoeg vragen oproept en lang niet altijd de domste in mijn ogen.

GiLuX

Avatar

Aan iedereen die zit te bleren dat MM een irritante vent is en dit een saaie film ontgaat de strekking van het verhaal in zijn geheel.

bekijk en overdenk deze film nog maar eens tegen de tijd dat je het poepen wat lastig afgaat omdat er een cam in je reet zit en die hoofdwond waar ze de gedachtenchip hebben geimplanteerd begint te kriebelen...

hoewel... misschien is dat tegen die tijd eigenlijk niet echt bijster verstandig om dat nog te doen..

Photek

Avatar

Panchito: "Als je op zoek bent naar vette aktie, blote wijven en dergelijke.... Meer dan 45.000 mensen gaven de film gemiddeld een 7,8"

Er zijn erg veel actie-films van bedenkelijk niveau die ook hoog scoren. Als populariteit een graadmeter voor kwaliteit is...

MM zoekt in zijn films vooral de feitjes die zijn eigen theorie ondersteunen. Het heeft dan ook weinig met "investigative journalism" te maken maar met simpel vermaak. Daarin slaagt de film. Over generaliseren gesproken: als MM de "coaltion of the willing" presenteert dan worden deze landen belachelijk gemaakt: blowende Nederlanders, Dracula in Roemenie en ga zo maar door. Zo zit de film vol flauwe toespelingen en verwijzingen naar het gelijk van de maker.

MM kan zich beter bij zijn leest houden en lobbyen tegen de wapen-lobby in Amerika. Daarin is hij een stuk beter.

Mr._Kooi

Avatar

Die MM is echt zooo irritant en kan absoluut niet objectief blijven zoals dat al in een eerder commentaar is gezegd.

Hij was altijd al voor de armen en blablabla..zijn bankrekening groeide wel met 5 miljoen (als ik het goed herinner) en dat bleef toch echt allemaal op zijn eigen rekening staan, ondanks hij zelf zegt dat het niet het geval is.. Verder is het open deuren intrappen. Als je op internet diverse sites bekijkt die op deze film ingaan zie je dat MM eigenlijk niks zegt en alles zelf maar verzint.

Spreekwoord "beste stuurlui...." komt hier goed tot zijn recht.

Panchito

Avatar

Hier wil ik toch even op inhaken...
Inderdaad, de film is wat lang,...
En ja, als je op zoek bent naar vette aktie, blote wijven en dergelijke.... Die vind je bij deze film niet...
Maar ben je nieuwsgierig naar een stukje wereldgeschiedenis, die toch anders zou kunnen zijn als iedereen het door zijn strot geduwd heeft gekregen...
Dan moet je zeker kijken!
Meer dan 45.000 mensen gaven de film gemiddeld een 7,8...

Das ook niet voor niks denk ik...