The Butterfly Effect (2004)

Change the future, through the past

De makers van deze ‘bovennatuurlijke thriller’ nemen de materie veel te serieus.
play

6,1 details

  • 113 Min
  • Drama
  • Fantasy
  • Sci-Fi
  • Thriller
  • Verenigde Staten
113 Min Verenigde Staten

De twintigjarige student Evan Treborn (Ashton Kutcher) beschikt over een unieke maar levensgevaarlijke gave. Hij is in staat terug te keren naar zijn verleden. Voor Evan, die geplaagd wordt door schuldgevoelens, lijkt het de ideale manier om de levens van zijn vrienden - en vooral dat van z'n ex-liefje Kayleigh - weer op de rails te krijgen. Maar Evan houdt geen rekening met het zogenaamde 'butterfly-effect', de ijzeren wet die bepaalt dat de allerkleinste wijziging in het verleden een enorme weerslag heeft op de toekomst. Al snel verliest hij de controle over zijn gave. De gevolgen zijn niet te overzien...

Regie
Eric Bress
J. Mackye Gruber
Cast
Ashton Kutcher, Logan Lerman, Eric Stoltz, Amy Smart, Elden Henson, Callum Keith Rennie, William Lee Scott, Melora Walters, Cameron Bright, Jesse James, John Patrick Amedori, Kevin Schmidt, Irene Gorovaia, Sarah Widdows, Jake Kaese.
Budget
$ 13.000.000
Opbrengst
$ 96.060.858
Release
23.01.2004

Filmtotaal Recensie

Regie: Eric Bress & J. Mackye Gruber | Cast: Ashton Kutcher (Evan Treborn), Melora Walters (Andrea Treborn), Amy Smart (Kayleigh Miller) e.a.

De chaostheorie klopt tóch! Het simpele feit dat Ashton Kutcher een regeltje uit zijn dagboek leest, heeft tot gevolg dat het hele ruimte-tijd continuüm opengescheurd wordt – welkom in de wondere wereld van The Butterfly Effect. Op zich zou een dergelijk absurd uitgangspunt nog best een vermakelijke film kunnen opleveren, ware het niet dat de makers van deze ‘bovennatuurlijke thriller’ de materie veel te serieus nemen. Ze schuwen geen enkel middel om ons de ernst van hun boodschap – dat zelfs de kleinste beslissing ingrijpende consequenties kan hebben – door de strot te rammen; kinderporno, drugsverslaving, dierenmishandeling – het zit er allemaal in. Het gebruik van dit soort zware onderwerpen is volstrekt misplaatst in een film als deze en maakt dat The Butterfly Effect uiteindelijk onbedoeld grappiger is dan al Kutchers vorige films bij elkaar.

Op jonge leeftijd lijdt Evan Treborn aan mysterieuze black-outs. Hoewel op hersenscans niets abnormaals te zien is, is Evans moeder bang dat hij de zelfde afwijking heeft die zijn vader ook had, en waarvoor deze in een psychiatrische inrichting werd opgesloten. Een dokter raadt Evan aan dagboeken bij te houden, om zo meer structuur aan zijn leven te geven. Jaren later, wanneer hij al lang geen last meer heeft van de black-outs, ontdekt Evan de dagboeken uit zijn kinderjaren, en begint hij te lezen. Tijdens het lezen wordt hij plotseling teruggeworpen in de tijd en herbeleeft hij traumatische gebeurtenissen uit zijn jeugd die – zo blijkt – de black-outs tot gevolg hadden. De black-outs vormen een soort wormholes waar hij, aan de hand van zijn dagboeken, door heen en weer kan reizen in de tijd, om zo situaties te herbeleven die hij zich niet meer kon herinneren. Door het opnieuw beleven van deze gebeurtenissen ontdekt Evan dat hij de verschrikkelijke dingen die hij en zijn vrienden vroeger hebben meegemaakt kan veranderen en zelfs ongedaan kan maken. Door in te grijpen in deze situaties komt Evan telkens terug in een totaal veranderd heden. En elke keer als hij denkt dat hij ieders leven ten goede heeft veranderd, blijkt dat de dingen alleen maar erger zijn geworden…

videotrailers & clips

alle artikelen (1)

The Butterfly Effect Nieuwsberichten

Laatste reacties

MovieMazzter

"...gaat mij veel te ver om dit 1 van de beste SF films te noemen. Vond het een aardige film maar niet m......"

Spider-fan

"...[quote=Calva] Op FT heb je (waarschijnlijk) mensen die echt na gaan denken na het zien van een film......"

Glennekeeeee

"...Degelijke thriller met een atypische kutcher in een verhaaltje waarin je best niet te veel nadenkt o......"