De dominee

De dominee (2004)

Opkomst en ondergang van een maffiabaas (Rise and fall of a mafia boss)

Reviews (3)

MovieMazzter

Avatar

Ik moet zeggen dat dit voor Nederlandse begrippen een vrij goede film is. Bij Nederlandse films denk ik toch vooral aan plat, veel gevloek, veel seks en ordinaire gedoe. Weet niet goed waar dat vandaan komt maar het zal zijn oorsprong vinden in goedkoop effectbejag in de zin dat de producenten en financiers denken dat het Nederlandse publiek daarop zit te wachten. Ik in elk geval niet. Zoals gezegd deze film is daar gelukkig een uitzondering op. Een goed verhaal over de opkomst en ondergang van een Nederlandse drugsbaron die het allemaal anders zou gaan doen (geen geweld, geen moorden tenzij het echt niet anders kan), maar al snel geconfronteerd wordt met het feit dat er in die wereld nogal wat gekken rondlopen die niet loyaal zijn, er dubbele agenda's op nahouden of denken het zelf wel beter te kunnen verblind door het snelle geld. Prima acteerwerk van eigenlijk de hele cast, ook van Chantal Janzen en zelfs Frank Lammers. Jammer dat deze standaard maar zelden gehaald wordt in de Nederlandse filmwereld. Of het verhaal zich aan de feiten houdt betwijfel ik. Het lijkt eerder een nogal losse interpretatie van de werkelijkheid. Dat laatste doet echter weinig af aan de film.
7/10

Tarkus

Avatar

Prima Nederlandse misdaadfilm, die zou gebaseerd zijn op het levensverhaal van Klaas Bruinsma, of dit laatste waar is laat ik in het midden, daarvoor ken ik het ware verhaal niet zo goed.
Maar ik vond het scenario van deze film en de vertolkingen wel prima.
Alleen had ik het wel moeilijk om alle dialogen te verstaan, soms zijn ze wel heel stil opgenomen zodat ze verdwijnen in de achtergrond.
Maar ik heb me best vermaakt met dit gangsterepos.

Deweb

Avatar

Ach, je moet het een klein beetje kunnen romantiseren. Dat is het punt niet bij deze film.

Ik moet zeggen dat ik altijd wel iets heb met Nederlandse films maar deze film viel tegen. Het was alsof de film zei "eigenlijk heb ik veel meer achtergrondinformatie voor je, maar ik vertel het lekker niet". Ik had gewoonweg het gevoel dat er iets miste, dat er meer zat in dat van de ene gebeurtenis naar de andere springen.