Der Untergang (2004)

April 1945, a nation awaits its...

Der Untergang is een unieke film, waarin de waanzin van de Tweede Wereldoorlog getrouw en indringend vastgelegd wordt.
play

8,1 details

  • 156 Min
  • Biografie
  • Drama
  • Historisch
  • Oorlog
  • Duitsland
  • Oostenrijk
  • Italië
156 Min Duitsland

De Duitse tiran Adolf Hitler (Bruno Ganz) brengt de laatste dagen van zijn heerschappij door in zijn bunker onder Berlijn. Het Rode Leger heeft met grote overmacht Berlijn omringd en daarbij vooral burgerslachtoffers gemaakt. De bunkers zitten vol met zwaar gehavende soldaten en het ontbreekt aan verpleging en medicijnen. Hitler wil Berlijn in geen geval verlaten en bevindt zich, na zijn 56e verjaardag te hebben gevierd met Eva Braun en zijn handlangers in een benauwende, uitzichtsloze situatie.

Alt titel
Downfall
Regie
Oliver Hirschbiegel
Cast
Thomas Kretschmann, Bruno Ganz, Alexandra Maria Lara, Christian Berkel, Corinna Harfouch, Heino Ferch, André Hennicke, Juliane Köhler, Ulrich Matthes, Justus von Dohnanyi, Ulrich Noethen, Michael Mendl, Matthias Habich, Rolf Kanies, Birgit Minichmayr.
Budget
$ 18.339.750
Opbrengst
$ 92.180.910
Release
16.09.2004

Filmtotaal Recensie

Regie: Oliver Hirschbiegel | Cast: Bruno Ganz (Adolf Hitler), Alexandra Maria Lara (Traudl Junge), Juliane Köhler (Eva Braun) e.a.

In Duitsland zorgde Der Untergang voor heel wat opschudding. De film, die de laatste dagen van Hitler toont, zou volgens critici aanzetten tot rehabilitatie van de Duitse dictator. Geen misselijke aantijging! Gelukkig voor regisseur Oliver Hirschbiegel staat een stevige rel in filmland meestal garant voor hoge bezoekersaantallen – iets wat Mel Gibson kan beamen; alleen al in Duitsland werd Der Untergang in 27 dagen door meer dan 3 miljoen mensen bezocht. En terecht! Der Untergang is een unieke film, waarin de gebruikelijke oorlogskarikaturen achterwege blijven. De waanzin van de Tweede Wereldoorlog is zelden zo getrouw en indringend op film vastgelegd.

Berlijn 1945. De Tweede Wereldoorlog loopt ten einde en het Rode Leger trekt de Duitse hoofdstad binnen. Adolf Hitler heeft zich met Eva Braun en een schare van zijn trouwste officiers teruggetrokken in een enorme bunker. Terwijl buiten de Russische bommen onafgebroken blijven neerregenen, ondergaat Hitler de ondergang van zijn Derde Rijk. Toch weigert de Führer te capituleren, met als gevolg: duizenden extra doden. Pas als werkelijk alle hoop is verdwenen, slaat Hitler de hand aan zichzelf. De meeste officiers volgen zijn voorbeeld. Alleen Hitlers secretaresse Traudl Junge probeert te ontsnappen aan de hel van de bunker.

videotrailers & clips

alle artikelen (14)

Der Untergang Nieuwsberichten

Laatste reacties

MovieMazzter

"...Film opnieuw bekeken en wederom 2 1/2 uur aan het scherm gekluisterd gezeten alsof het de eerste kee......"

sjef

"...Nog steeds jammer dat bruno ganz de oscar voor beste acteur niet heeft gekregen. Wat is die man goed......"

Frietgezicht

"...[quote=noam]Het is een schande doordat deze film in mijn ogen sympathie wekt voor Hitler. Dit werkt......"

FOTOPOSTERS & MOVIESTILLS

Der Untergang

acties