On the Waterfront (1954)

It walked away with just about every award there was - and it still could !

Een all-time classic van Elia Kazan.
play

8,4 details

  • 108 Min
  • Misdaad
  • Drama
  • Romantiek
  • Thriller
  • Verenigde Staten
108 Min Verenigde Staten

On the Waterfront van Elia Kazan uit 1954 heeft invloed gehad op een hele generatie filmmakers. Het was een van de eerste films waarin gebruik gemaakt werd van het 'Method acting', een acteerstijl waarbij de acteurs diep in zichzelf vorsen op zoek naar de juiste emoties. De beroemdste method-acteur is Marlon Brando. In On the Waterfront is Brando op zijn best als een jonge havenarbeider die probeert de macht van een bendebaas te breken. Brando won een van de acht Oscars die On the Waterfront ten deel vielen, en zijn 'I coulda been a contender' werd een gevleugelde uitspraak.

Regie
Elia Kazan
Cast
Marlon Brando, Lee J. Cobb, Rudy Bond, Rod Steiger, Karl Malden, James Westerfield, Leif Erickson, John F. Hamilton, John Heldabrand, Arthur Keegan, Abe Simon, Tony Galento, Tami Mauriello, Pat Henning, Don Blackman.
Budget
$ 910.000
Opbrengst
$ 9.600.000
Release
22.06.1954

Filmtotaal Recensie

Een prachtige film die gedragen wordt door geweldig acteerwerk van o.a. Marlon Brando, die hier ook een oscar voor in de wacht sleepte. De film bevat enkele goede voorbeelden van Method Acting. Het verhaal over een dokwerker die tegen de mafia getuigt was destijds voor regisseur Elia Kazan een manier om zichzelf te verdedigen tegen zijn criticasters.[/header][u]On The Waterfront (1954)

De meeste bezoekers van deze site zullen Marlon Brando vooral van films als The Godfather, Apocalypse Now en/of Don Juan kennen. Maar zijn ster scheen het felst in de jaren ’50, toen hij een enorm idool was door zijn rollen in A Streetcar Named Desire, The Wild One en On the Waterfront. Wat hem (en bijvoorbeeld James Dean) zo anders maakte, was dat hij van Actors Studio kwam, opgezet en geleid door Lee Strassberg (o.a. bekend van The Godfather Part II), waarin het Method Acting werd gepredikeerd. Method Acting hield in dat men niet slechts een personage probeerde neer te zetten, maar zich gedroeg hoe men zich ook in het echte leven zou gedragen, dus de rol zo realistisch en levensecht te maken als maar mogelijk is (Robert De Niro is ook van deze school, om een iets jongere naam te noemen) en tegelijk de rol heel persoonlijk en menselijk te maken. Deze manier van acteren was bedacht door de Rus Stanislavski. Dankzij deze methode werden personages complexe mensen met diverse en ingewikkelde gevoelens en verlangens.

Als geen ander is de rol van Marlon Brando in On The Waterfront hier een voorbeeld van.

videotrailers & clips

Laatste reacties

MovieMazzter

"...een film die ik nog niet eerder gezien had. Een film die boeit en je wordt meegesleept in het verhaa......"

FOTOPOSTERS & MOVIESTILLS

On the Waterfront

acties