nu in de bioscoop

2046 (2004)

Where everything ends... and begins (Spanish translation)

De complexe structuur en de vele manieren waarop je de film kunt bekijken, maken bovendien dat je voortdurend het gevoel hebt dat iets je ontgaat.
play

7,2 details

  • 129 Min
  • Drama
  • Fantasy
  • Romantiek
  • Sci-Fi
  • China
  • Frankrijk
  • Duitsland
  • Hongkong

1997. Hong Kong wordt overgedragen aan China. De Chinese leiders beloven een periode van 50 jaar 'zonder verandering'. 2046. De realiteit vijftig jaar later: de mens reist door de tijd en in 2046 verandert er nog altijd niets. Chow Mo Wan is de enige die terugreist in de tijd. Hij keert terug naar de jaren '60 en zijn toenmalige leven. Hij betrekt kamer 2047, naast de kamer in het hotel waar hij een stormachtig verleden mee heeft. Hier schrijft hij een toekomstverhaal met het meisje uit 2046 in gedachten. Chow ontmoet de mensen die nu in het hotel leven en enkele oude bekenden verschijnen, maar niets kan zijn herinnering aan zijn vroegere liefde doen verdwijnen.

Regie
Kar Wai Wong
Cast
Tony Leung Chiu Wai, Li Gong, Ziyi Zhang, Chen Chang, Maggie Cheung, Takuya Kimura, Carina Lau, Ting Yip Ng, Jie Dong, Faye Wong, Ping Lam Siu, Thongchai McIntyre, Wang Sum.
Budget
$ 12.000.000
Opbrengst
$ 19.271.312
Release
29.09.2004
Release NL
10.06.2021

Filmtotaal Recensie

Regie: Wong Kar-wai | Cast: Tony Leung (Chow Mo Wan), Ziyi Zhang (Bai Ling), Li Gong (Su Li Zhen), Faye Wong (Wang Jing Wen) e.a.

Maar liefst vijf jaar had regisseur Wong Kar-wai nodig om 2046 te maken. En zelfs dat was nog te kort. De wereldpremière, op het festival van Cannes, moest een dag worden uitgesteld omdat de film nog niet af was. Pas twee uur voor de uiteindelijke vertoning arriveerde de eerste kopie van de film. Na Cannes is Wong Kar-wai 2046 blijven bijschaven. ‘Een film is nooit af’, stelde de filmmaker in november op het filmfestival van Londen. Bij het zien van 2046 wordt duidelijk waarom Wong Kar-wai zo lang nodig had: 2046 is visuele poëzie, met kleuren en een cadans die dezelfde vreemde nostalgie uitademen als In the Mood for Love, waarop 2046 het vervolg vormt. Elk shot is tot in het kleinste detail uitgewerkt en uitgedacht. De film mist echter de onderhuidse spanning en sensualiteit van zijn voorganger en voelt daardoor, ondanks zijn cinematografische weelde, als een ietwat kille herhalingsoefening.

In 1997 werd Hong Kong overgedragen aan China. De Chinese leiders beloofden dat er tot het jaar 2046 niets in Hong Kong zou veranderen. Je zou kunnen zeggen dat tot dat jaar de tijd stilstaat. Wong Kar-wai gebruikt dit gegeven op meerdere manieren, zowel in 2046 als in zijn vorige film. 2046 is het nummer van de hotelkamer waar de twee hoofdfiguren elkaar stiekem ontmoetten in In the Mood for Love. In 2046 is het Bai Ling (Ziyi Zhang) die een hotelkamer betrekt met dit zelfde nummer. 2046 is ook de titel van het sciencefictionboek van schrijver Chow Mo Wan (Tony Leung) – het centrale personage in 2046. In deze roman beschrijft hij een mysterieuze trein die op weg is naar het jaar 2046. De mensen aan boord van deze trein worden gedreven door hetzelfde verlangen, namelijk om in 2046 hun verloren herinneringen terug te vinden. Terwijl Chow schrijft, herinnert hij zich de vrouwen die zijn leven doorkruist hebben en die stuk voor stuk een onuitwisbare indruk hebben achtergelaten.

videotrailers & clips

alle artikelen (1)

2046 Nieuwsberichten

Laatste reviews

Er zijn nog geen reviews geschreven voor deze film.

Schrijf de eerste review!

Laatste reacties

superfan

"...Tegen de tijd dat het 2046 is heb ik al lang de wereld verovert en k begin bij: china/duitsland..."

Rarara

"...Het is een bizondere film. ik zag hem op IFFR in de geweldige zaal 1 van Pathé. waauw!! Maar ga er......"

nummer 10

"...Tony Leung rules Big Time. Dit moet wel een knaller zijn...."

FOTOPOSTERS & MOVIESTILLS

2046

acties