Je schrikt je rot: Vele scènes uit bekende Disney-films zijn zowat hetzelfde

Je schrikt je rot: Vele scènes uit bekende Disney-films zijn zowat hetzelfde

Als je het eenmaal ziet...

Vaak worden ideeën van films van elkaar overgenomen. Ook in de filmwereld is de uitspraak 'beter goed gejat dan slecht bedacht' alles behalve een cliché. Filmstudio Disney lijkt in het verleden nogal veel afgekeken te hebben, vooral van hun eigen werk.

In een video blijkt dat veel scènes van verschillende Disney films letterlijk zijn gekopieerd. Van Sneeuwwitje en de Zeven Dwergen tot Robin Hood en Jungle Book, vaak worden er exact dezelfde sequenties gebruikt. Waarom eigenlijk?

Handwerk
Om te begrijpen waarom veel scènes in Disney-films op elkaar lijken, dient men het geheel in een historisch perspectief te plaatsen. Momenteel worden bijna alle animatiefilms digitaal gemaakt. In de vorige eeuw was dat nogal anders, toen werden de tekenfilms, je raad het al, met de hand getekend.



Kostenbesparing
Voor elk beeldje (er zijn 24 beeldjes per seconde) moesten aparte tekeningen voor elk personage gemaakt worden. Als alle beeldjes achter elkaar werden afgespeeld, kreeg men bewegende personages.

Het is al snel duidelijk dat dit een tijdrovend en duur proces was. Zodoende werden de houdingen en bewegingen van de personages vaak hergebruikt en in veel gevallen overgetekend. Een oplettende kijker zette de 'overlappende' sequenties onder elkaar.



Momenteel maakt Disney al hun animatiefilms in de computer. De laatste film die volledig getekend was betrof Princess And The Frog.

Je kan alle oude tekenfilms van Disney nu bekijken op Disney+



NieuwsFilm

meest populair