Waarom 'E.T.' in sommige landen verboden was voor kinderen

Waarom 'E.T.' in sommige landen verboden was voor kinderen

De iconische familiefilm mocht niet bekeken worden door kinderen.

Steven Spielberg's E.T. the Extra-Terrestrial is ongetwijfeld een klassieker. Veel mensen zijn opgegroeid met de film en vandaag de dag wordt het gezien als een van de beste familiefilms ooit. Het is dan ook erg apart dat kinderen in Scandinavië de film niet mochten zien.

Slechte volwassenen
Toen E.T. in 1982 uitkwam besloot De Zweedse Raad voor Filmcensuur dat de film niet geschikt was voor kinderen onder de elf jaar oud. De reden? De film "portretteert volwassenen als vijanden van kinderen."

In Noorwegen mochten kinderen onder de twaalf niet naar de film en in Finland moest je acht jaar of ouder zijn.

In de VS kreeg de film een 'PG'-rating. Dit betekende dat ouders hun kinderen gewoon mee konden, ongeacht hun leeftijd. In Engeland kreeg de film de 'U'-rating. Die betekende ongeveer hetzelfde als de 'PG'-rating.

Toch een succes
Of het nou wel niet mocht, kinderen onder de elf kregen het toch voor elkaar om de film te zien door gewoon te doen alsof ze elf jaar waren. De film bracht in Zweden alleen al zo'n 2,1 miljoen dollar op.

Het toenmalige hoofd van De Zweedse Raad voor Filmcensuur ontkende later dat de vertoning van volwassenen de reden was, maar omdat de film geen ondertiteling kreeg en kinderen dus niet veel van de film zouden begrijpen. Wat nu precies de reden was, laten we maar in het midden.



NieuwsFilm

meest populair