Sterk oorlogsdrama over bikkelharde trainingsofficier met geheim marcheert naar Nederland

Sterk oorlogsdrama over bikkelharde trainingsofficier met geheim marcheert naar Nederland

Interessante inkijk in de machocultuur van het Oostenrijkse leger.

De voor de meesten van ons waarschijnlijk nog onbekende Oostenrijkse regisseur David Wagner debuteerde eind vorig jaar met zijn Duitstalige debuutfilm Eismayer. Over een week kunnen ook wij Nederlanders het werk bekijken.

Bij de cast zullen buitenstaanders niet per se grote acteurs uit de Oostenrijkse/Duitse cinema vinden, maar juist met zo'n realistisch verhaal als hier vertoond wordt is het ook weleens fijn om geen bekende koppen te zien.

Gebaseerd op waargebeurde feiten
Sergeant-majoor Eismayer, de meest gevreesde trainingsofficier in het Oostenrijkse leger, heeft een geheim dat hij zorgvuldig voor het publiek verbergt: hij is homoseksueel. Wanneer hij verliefd wordt op een rekruut, wordt zijn heteronormatieve bestaan volledig op zijn kop gegooid.

Voor een man als Eismayer kan een homoseksuele relatie niet worden verzoend met het traditionele begrip van wat een soldaat zou moeten zijn. Zal hij zijn imago van een keiharde machoman behouden, of zijn hart volgen? Of kan hij beiden beschermen?

Mijnenveld van homohaat
Het is geen nieuws dat het in het leger nog vaak lastig is om voor je seksuele geaardheid uit te komen; elke film die dit thema aankaart is daarom dan ook zeker het kijken waard.



Vanaf 11 mei in de bioscoop!

NieuwsFilm

meest populair