Deze scène in 'Fast & Furious' is zo dom dat je jezelf afvraagt waarom de films gemaakt worden

Deze scène in 'Fast & Furious' is zo dom dat je jezelf afvraagt waarom de films gemaakt worden

Hoe lang was die landingsbaan in deel zes?

De films in de Fast & Furious-reeks hebben in opzet wel wat weg van de Mission: Impossible-franchise. De actiescènes worden steeds gekker en groter. Het enige verschil is dat de meeste scènes in Fast & Furious compleet ongeloofwaardig zijn geworden.

Zo is een scène in Fast & Furious 6 uit 2013 van regisseur Justin Lin op een bepaald moment het spoor volledig bijster. Deze scène doet je vooral afvragen hoe lang een landingsbaan van een vliegveld zou kunnen zijn.

Fast & Furious 6
Het betreft de scène waarin een enorm vrachtvliegtuig landt op een landingsbaan en wordt achtervolgd door auto's van de "Furious-gang". Sommige auto's weten in de vrachtruimte van het vliegtuig te komen.

De rit duurt op dat moment al enkele minuten en dan moet de grote actiescène nog starten waarin verschillende personages met elkaar vechten in de vrachtruimte. De scène duurt uiteindelijk maar liefst 13 minuten (!).

Lange landingsbaan?
De vraag die je als kijker op een gegeven moment aan jezelf stelt is hoe lang die landingsbaan eigenlijk is. Het vliegtuig wil namelijk weer opstijgen en rijdt met een flinke snelheid.


De snelheid van een vrachtvliegtuig zou volgens een artikel van de BBC zo'n 225-241 km per uur moeten zijn. Er wordt in dat artikel zelfs aangegeven dat het praktisch onmogelijk is om met zo'n vrachtvliegtuig te landen en daarna direct weer op te stijgen. Kleinigheidje. Er is sowieso zeker 240 km/uur nodig om op te kunnen stijgen.

185 km/uur
In een interview na de release gaf Dwayne Johnson aan dat de auto zo'n 185 km/uur rijden tijdens de scène. Het is dus in ieder geval duidelijk dat er bijzonder snel wordt gereden op de landingsbaan.


Als de gemiddelde snelheid een kleine 200 km/uur zou zijn, dan zou de landingsbaan volgens het artikel van de BBC maar liefst 42 kilometer lang moeten zijn.

Het is een film
Uiteraard kunnen meerdere gevechten in beeld zijn gebracht die tegelijkertijd afspelen, waardoor de scène in de film langer duurt dan dat het vliegtuig nodig heeft gehad om weer op te stijgen.

Als dit wordt meegenomen, dan komt de BBC alsnog uit op een baan van zo'n 30 kilometer. De langste landingsbaan ter wereld is 5,6 kilometer van het vliegveld Qamdo Bamda in China. Dus ja, best wel dom eigenlijk...

Fast X
Vanaf volgende week draait Fast X in de Nederlandse bioscopen. Het is afwachten welke absurde scènes de franchise nu weer voor ons heeft.

NieuwsFilm

meest populair