Deze scène uit 'The Shining' had maar liefst 148 takes nodig

Deze scène uit 'The Shining' had maar liefst 148 takes nodig

Alles voor de kunst

The Shining van filmregisseur Stanley Kubrick is een ware cultfilm. Met een angstaanjagend plot tot de meesterlijke acteerprestatie van Jack Nicholson weet de film tot op de dag van vandaag mensen te vermaken. Maar wist jij dat de horrorfilm ook een dubieus record in handen heeft?

Vaak hebben filmscènes meerdere takes nodig totdat alles naar de tevredenheid van de regisseur is. Verschillende grootheden binnen de filmindustrie hebben zo ieder hun eigen werkwijze. Clint Eastwood doet van elke scène bijvoorbeeld maar èèn take, terwijl Fight Club-regisseur David Fincher er niet genoeg van lijkt te kunnen hebben.

Stanley Kubrick
Dat regisseur Stanley Kubrick er een aparte werkwijze aan overhield is algemeen bekend. Zo had de filmregisseur een hekel aan het vliegtuig en liet hij onder andere palmbomen invliegen voor de Vietnamoorlog-film Full Metal Jacket[/film].

Naast zijn wens om zo veel mogelijk in Engeland te blijven, was Stanley Kubrick ook een enorme perfectionist. De filmregisseur had de neiging om alles tot in de puntjes te verzorgen en schroomde niet om een bizar aantal takes per scène op te nemen.

The Shining
Het is dan ook geen verrassing dat Kubrick het wereldrecord heeft voor de meeste takes voor èèn scène. Het betreft een cruciaal moment in de horrorfilm The Shining, waarin [url=https://www.filmtotaal.nl/persoon/4340]Scatman Crothers
aan de kleine Danny Torrance uitlegt wat de 'Shining' precies is.



Voor de bovenstaande scène waren er een duizelingwekkende 148 takes nodig.Het feit dat er ook een kind in de scène meespeelt, roept tot op de dag van vandaag meerdere vragen op. Kubrick verdedigde tot zijn dood de keuze om zoveel takes voor zijn films op te nemen.

Je kan The Shining momenteel streamen op HBO Max



NieuwsFilm

meest populair