Marvel Studios heeft enorm veel geluk gehad: 'Iron Man' was bijna een NO GO

Marvel Studios heeft enorm veel geluk gehad: 'Iron Man' was bijna een NO GO

Niemand kende de Marvel-superheld Iron Man in 2008 echt.

Op dit moment bevindt het Marvel Cinematic Universe zich in een kleine dip. De franchise lijkt wat stuurloos en niet alle films en series worden even goed ontvangen. De franchise startte ooit in 2008 met Iron Man. Maar die film had bijna niet gemaakt kunnen worden.

Sinds 2000 zijn de superheldenfilms van Marvel immens populair. Dit komt door titels als X-Men (2000) en Spider-Man (2002). In die periode werd er vooral gegokt op de allerbekendste personages. Pas in 2008 was Iron Man aan de beurt.

Bijna eerder gemaakt
Al sinds 1990 dachten filmstudio's al aan een film over Tony Stark alias Iron Man. Universal Pictures, 20th Century Fox en zelfs New Line Cinema hadden de rechten in handen en vele acteurs werden aan de rol gekoppeld.

In 1997 was Nicolas Cage geïnteresseerd in de rol en een jaar later wilde Tom Cruise de rol. In 1999 werd Quentin Tarantino benaderd voor de regie en in 2001 was Joss Whedon, de latere regisseur van The Avengers in beeld. Eind 2004 was Nick Cassavetes nog in beeld om de film te regisseren voor een release in 2006.

Aankondiging Iron Man
Al die plannen lukte niet. Als er van de plannen wel was gelukt dat was Iron Man voor Marvel Studios een NO GO. In 2005 gingen de rechten terug naar Marvel doordat geen enkele studio een film van de grond kreeg. Niet veel later kondigde Marvel aan zelf films te gaan maken onder het label Marvel Studios.


In 2005 kondigde Marvel Studios aan dat Iron Man zijn eerste zelf gefinancierde film werd en in 2006 werden Jon Favreau als regisseur en Robert Downey Jr. als Tony Stark / Iron Man aangetrokken. Nog voor de opnames startten sprak Kevin Feige, in 2007 de 'president of production' bij Marvel, over de mogelijke komst van The Avengers (zie boven).

Geschiedenis
De rest is uiteraard geschiedenis. De film werd ster ontvangen en financieel boerde de film voortreffelijk met een wereldwijde opbrengst van bijna $600 miljoen. Op dit moment bestaat het MCU uit 32 bioscoopfilms en op Disney+ staan 9 tv-series, 2 specials en 2 animatieseries.


Daarnaast zijn er nog allerlei afgeleide films en series, zoals Sony's Spider-Man Universe, de series van ABC en Netflix en meer.

Meer in 2023
Later dit jaar verschijnen op Disney+ Loki seizoen 2 en Echo en in de bioscoop debuteert The Marvels.



NieuwsFilm

meest populair