Rollen van bekende Hollywood-acteurs die tegenwoordig niet meer kunnen?

Rollen van bekende Hollywood-acteurs die tegenwoordig niet meer kunnen?

Bijvoorbeeld Brokeback Mountain deed iets dat tegenwoordig bijna niet meer mag, of wel?

Bijvoorbeeld #MeToo, de Black Lives Matter-beweging en de LGBT-community zorgen voor heel wat publieke debatten over wat tegenwoordig nog wel geaccepteerd zou mogen worden. Recent bekeken we al het blote kostuum van January Jones in een X-Men-film. Nu werpen we een blik op hetero's die homo's spelen.

Tegenwoordig wordt er met een vergrootglas gekeken naar wie welke rol speelt. Want mag een vrouw een rol spelen van een mannelijk personage, kan een oorspronkelijk Japans personage door een blanke acteur gespeeld worden en accepteren we dat heteroseksuele acteurs een homoseksueel personage spelen?

Hetero's als homo's
Jarenlang werden homoseksuele personages vooral gespeeld door hetero's. Denk aan recentere voorbeelden Simon (Nick Robinson) in Love, Simon, Albus Dumbledore (Jude Law) in Fantastic Beasts, Liberace (Michael Douglas) en Scott Thorson (Matt Damon) in Behind the Candelabra, Freddie Mercury (Rami Malek) in Bohemian Rhapsody en Barry Glickman (James Corden) in The Prom.

En dan hebben we uiteraard de Oscarwinnaar Brokeback Mountain uit 2005. In die film van regisseur Ang Lee spelen de hetero-acteurs Jake Gyllenhaal en Heath Ledger de homoseksuele personages Jack Twist en Ennis del Mar. De acteurs werden genomineerd voor Oscars.

Meningen
Nu zijn over deze rollen allerlei meningen. De één vindt dat het gewoon moet kunnen dat hetero's een gay personages spelen, de ander vindt dat dit alleen mag door homoseksuele acteurs. En die meningen bevinden zich onder zowel hetero's als homo's.


Ook in Hollywood hebben de sterren wisselende meningen. Zo zei de heteroseksuele Tom Hanks (Philadelphia) tegenover The New York Times Magazine dat hij vindt dat "heteroseksuele acteurs geen homorollen [meer] zouden moeten spelen." Lord of the Rings-acteur Ian McKellen, zelf homoseksueel, is het daarmee oneens: "Laat ik het nog eens even duidelijk maken dat we acteren. We doen enkel en alleen alsof. Dat is nu eenmaal onze baan."

Dichter bij huis
In gesprek met EditieNL zei Nederlands filmmaker Martin Koolhoven even geleden dat hij het absurd vindt dat hetero's geen homo's mogen spelen. "Als je als hetero-acteur een diepere laag mist als je een homoseksuele man speelt, zegt dat eigenlijk iets over je acteerwerk," aldus Koolhoven.


"Andersom geldt ook," zei de Nederlandse regisseur. "Een homoseksuele man kan prima een heterorol spelen. Wat Tom Hanks indirect zegt is dat een homoseksuele man dusdanig anders is, dat hij zich niet in een heteroseksuele man kan verplaatsen. Dat is een absurd idee."

Bros
Uiteraard zijn er ook voldoende films te vinden waarin een homoseksueel personage wordt gespeeld door een homoseksuele acteur. Zeker in kleinere films. In de grote Hollywood-producties is dat vaak nog anders, maar recentelijk verscheen de eerste homoseksuele romkom Bros met een homoseksuele cast.


Bekijk de afbeeldingOok om over na te denken
Zou dit blote kostuum van bekende Marvel-actrice tegenwoordig nog wel kunnen?


NieuwsFilm

meest populair