Voor 'Inception' en 'Interstellar' wist deze scifi-klassieker de fans te veroveren

Voor 'Inception' en 'Interstellar' wist deze scifi-klassieker de fans te veroveren

Deze film is al 55 jaar oud maar nog steeds actueel

Oppenheimer-regisseur Christopher Nolan maakte meerdere grensverleggende films. Terwijl Oppenheimer in feite een biopic is, heeft de filmregisseur een voorliefde voor het scifi-genre. Voordat Christopher Nolan zijn eigen films ontwikkelde, wist een ander scifi-epos de wereld al eens te veroveren.

De eerste scifi-film van Christopher Nolan was Inception (2010), waarin hoofdrolspeler Leonardo DiCaprio een overval pleegt tussen de droomwereld en de realiteit. Naast The Dark Knight, scoort deze Nolan-film het hoogste op IMDb en wordt de film geprezen door het grote publiek.

Ruimte
Een ander meesterwerk uit het oeuvre van de Oppenheimer-regisseur is Interstellar (2014). In deze film maakt Matthew McConaughey een kosmische reis waarin de ruimte-tijd verhouding flink op de proef wordt gesteld.

Alhoewel Inception en Interstellar worden gezien als baanbrekende films, zowel qua verhaallijn als visual effects, zijn het niet de eersten in hun soort. In 1968 verbaasde regisseur Stanley Kubrick de hele wereld met zijn film 2001: A Space Odyssey.

2001: A Space Odyssey
In 2001: A Space Odyssey, verkent Kubrick (The Shining, A Clockwork Orange) de geschiedenis en evolutie van de mensheid in het heelal. Naast de intrigerende verhaallijn waren ook de visual effects van een exceptioneel hoog niveau, het leverde de filmregisseur zelfs een Academy Award op.



2001: A Space Odyssey wordt door velen gezien als een baanbrekende film die de weg opende voor het huidige scifi-genre. Negen jaar na 2001: A Space Odyssey werd het niveau van de visual effects geëvenaard door Star Wars Episode IV - A New Hope (1977).

Pop-Cultuur
Dat 2001: A Space Odyssey nog steeds populair is, lijkt een gegeven. Tot op heden refereren veel films naar de scifi-klassieker. Zo was de trailer van kaskraker Barbie een directe persiflage op de openingssequentie van de Kubrick-film.



Soortgelijke referenties waren ook te zien in Oscarwinnaar Everything Everywhere All At Once. Ook Ridley Scott's The Martian gebruikte de film als inspiratiebron, hij baseerde de ontwerpen van de ruimteschepen op die van Kubrick's film.

Inspiratie
Christopher Nolan heeft meerdere malen aangegeven geïnspireerd te zijn door het werk van Kubrick en tegen de regisseur op te kijken. Zo was Nolan ook verantwoordelijk voor een heruitgave op 70mm van 2001: A Space Odyssey.



Je kan 2001: A Space Odyssey momenteel streamen op HBO Max.

NieuwsFilm

meest populair