Hoe Christopher Nolan je met 'Memento' in één seconde terug op aarde bracht

Hoe Christopher Nolan je met 'Memento' in één seconde terug op aarde bracht

Al vroeg in zijn carrière was de filmmaker niet vies van complexe verhaallijnen

Topregisseur Christopher Nolan is niet vies van complexe verhaallijnen en een last-minute plottwist waardoor je zijn films vaak twee keer moet bekijken. Deze stijl is niets nieuws in het oeuvre van de Oppenheimer-regisseur en dateert al tot zijn eerste films. Een goed voorbeeld hiervan is de film Memento.

Memento is een film uit het jaar 2000 en markeerde Christopher Nolan's grote doorbraak in Hollywood. De film, met Brimstone-acteur Guy Pearce in de hoofdrol, bleek een echte hersenkraker te zijn en zette Christopher Nolan direct neer als een complexe verhalenverteller.

Verhaallijnen
Memento vertelt het verhaal van Leonard (Guy Pearce), die op zoek is naar de moordenaar van zijn vrouw. Het personage lijdt aan korte termijn geheugenverlies, en tatoeëert zijn lichaam vol met informatie om niets te kunnen vergeten van zijn onderzoek.

De film speelt zich af in twee sequenties: een in kleur en de andere in zwart-wit. De zwart-witte sequenties spelen zich in chronologische volgorde af, beginnend aan het begin van het verhaal. De kleuren sequenties beginnen aan het einde van het verhaal, en worden achterstevoren afgespeeld.

Geheugenverlies
De zwart-witte scènes en de scènes in kleur wisselen elkaar continu af, waardoor de kijker ook aan geheugenverlies lijkt te lijden, net zoals het hoofdpersonage. Volgens Christopher Nolan is het van essentieel belang dat de kijker dezelfde informatie krijgt toegestopt als Guy Pearce's personage.



Door deze ongebruikelijke structuur toe te passen, en het continue afwisselen van de sequenties, eindigt de film eigenlijk midden in de gehele verhaallijn. De film is aanvankelijk een verwarrende kijkervaring, maar plots komen alle puzzelstukjes samen en dringt de waarheid tot de kijker door.

Ontvangst
Door een dergelijke film uit te brengen als eerste grote productie, nam Christopher Nolan een gok op zijn carrière. Dergelijke films zijn namelijk niet voor iedereen weggelegd. Memento werd echter uitstekend ontvangen door filmcritici, met een score van 93% op rottentomatoes.com.



Memento werd gemaakt op een budget van 'slechts' $9 miljoen, en wist bij zijn release $40 miljoen op te halen, waardoor Christopher Nolan vrijwel meteen de reputatie als gerespecteerd filmmaker verkreeg. Je kan Memento nu streamen op Amazon Prime.

NieuwsFilm

meest populair