Deze ijzersterke horrorfilm heb je waarschijnlijk niet gezien: 'Malignant'

Regisseur James Wan kwam na 'Aquaman' met deze absolute horror-topper.


James Wan is één van de meest unieke regisseurs in Hollywood. Met Saw brak hij door en definieerde hij een tijdperk aan horrorfilms en met The Conjuring trapte hij een geheel horror cinematic universe af. Hiernaast maakt hij ook gigantische blockbusters als Aquaman en Furious 7. Zijn meest recente film is wat onder de radar gevlogen, maar is meer dan de moeite waard.

Wan besloot na Aquaman weer terug te keren naar zijn roots door een originele horrorfilm te maken. Dit resulteerde in Malignant (2021), een film die elke horrorliefhebber gezien moet hebben.

Malignant
De film gaat over een vrouw genaamd Madison (Annabelle Wallis). Zij wordt gekweld door schokkende visioenen van gruwelijke moorden, en haar kwelling wordt erger als ze ontdekt dat deze wakkere dromen in feite angstaanjagende realiteiten zijn en ze worden uitgevoerd door een duistere entiteit genaamd Gabriel.

Madison heeft een traumatische jeugd gehad en ook als volwassene heeft ze meerdere trauma's meegemaakt; ze heeft namelijk meerdere keren een miskraam gehad. De film bouwt op naar een onthulling die zo gruwelijk en onverwacht was, dat mensen het er vandaag de dag nog over hebben.

Ontvangst
De film heeft op Rotten Tomatoes een nette critic score van 76%. Het is opvallend dat de publieksscore flink wat lager zit, namelijk op 52%. Dit geeft mooi weer hoe verdeeld men was over de film. De site geeft een treffende beschrijving van de film: "Houd ervan of haat het - en er zit niet veel tussenin - Malignant is een horrorfilm die risico's neemt en bereid is raar te worden."


Bij Malignant ligt het er inderdaad puur aan hoe de onthulling en de risico's die de film neemt op je overkomen als kijker. Dit is bepalend voor wat je uiteindelijk van de film zal vinden, of je vindt het geweldig of juist helemaal niks. Er zijn weinig mensen die het "wel oké" vonden.

Wan
Bijna twintig jaar nadat Wan zijn regiedebuut maakte met Saw, komt nu alweer het tiende deel in deze inmiddels iconische filmreeks uit. Als er iets is wat alleen Wan kan, dan is het wel drie keer op rij een gehele horrorfranchise aftrappen. Dit deed hij dus met Saw, maar ook met Insidious en The Conjuring.Saw X is vanaf 19 oktober te zien in de Nederlandse bioscoopzalen. Wan komt eind dit jaar zelf ook met een nieuwe film, namelijk Aquaman and The Lost Kingdom. Deze film komt op 21 december uit in de bioscoop. Je bekijkt Malignant nu op HBO Max.

NieuwsFilm

meest populair