Na Darth Vader is dit de gevaarlijkste Jedi in de 'Star Wars'-films

Darth Tyranus was ooit een leerling van Yoda, wat al genoeg zegt over zijn kracht.


Het Star Wars-universum zit vol met iconische vijanden. Denk bijvoorbeeld aan Emperor Palpatine/Darth Sidious, Darth Maul, Grand Moff Tarkin en natuurlijk Darth Vader. Er zijn echter maar een paar personages die net als Vader van Jedi naar Sith zijn gegaan. Darth Tyranus is er hier een van.

In Star Wars Episode II - Attack of the Clones maken we kennis met Count Dooku/Darth Tyranus, gespeeld door de legendarische Christopher Lee. Star Wars-fans zien hem als een van de hoogtepunten van deze film.

Dooku
Count Dooku is de meest onorthodoxe Jedi in deze geschiedenis van de Jedi-orde. Hij stamde af van het koninklijk huis en trainde van jongs af aan om een Jedi te worden onder niemand minder dan Yoda. Later werd hij de meester van Qui-Gon Jinn (Liam Neeson).

Net als veel andere Jedi verloor Dooku het vertrouwen in de Republiek en verliet hij de Jedi-orde om terug te keren naar zijn thuiswereld.

Tyranus
Nadat hij de Jedi-orde verliet, begon hij zijn Sith-training onder Darth Sidious/Palpatine. In een aantal afleveringen van de Disney+-serie Tales of the Jedi zien we precies hoe Dooku van Jedi overliep naar de Sith. De dood van zijn padawan Qui-Gonn Jinn na zijn gevecht met Darth Maul was het moment dat de knoop definitief werd doorgehakt en hij definitief de nieuwe leerling van Sidious werd.


Jedimeester Yaddle probeerde hem nog te overtuigen om zich over te geven en samen met haar Sidious te stoppen, maar het was al te laat. In bovenstaande video zie je hoe deze confrontatie verliep.

Revenge of the Sith
Dooku was een belangrijke leider in de separatistische beweging voorafgaand aan en tijdens de Clone Wars. Met zijn immense kracht in de Force was hij een van de grootste dreigingen voor de Jedi. In Star Wars Episode III - Revenge of the Sith neemt Dooku het op tegen Anakin Skywalker en Obi-Wan Kenobi.


Dooku weet Obi-Wan uit te schakelen, waardoor het een een-op-een-gevecht werd tussen Anakin en Dooku. Anakin was op een zogenaamde missie om Palpatine te bevrijden. Dit was echter allemaal onderdeel van Palpatines plan om Anakin zijn nieuwe leerling te maken en Dooku uit de weg te ruimen. Dit is ook exact wat er gebeurde. Je bekijkt de confrontatie hierboven.

NieuwsFilm

meest populair