Wat je moet weten over 'Dumb Money' voordat je de film in de bioscoop gaat kijken

Het GameStop-drama van 2021 krijgt een verfilming, maar wat weten we er precies over?


Binnenkort verschijnt de nieuwe biopic Dumb Money in de Nederlandse bioscoopzalen. De film vertelt het bizarre waargebeurde verhaal van het GameStop-aandelendrama dat de gehele financiële wereld twee jaar geleden op zijn kop zette.

De film is al sterk ontvangen door critici en lijkt zomaar eens een flink succes te kunnen worden. Wat moet je weten voordat je de film in de bios gaat kijken?

Waargebeurd
De film is gebaseerd op het boek The Antisocial Network van Ben Mezrich dat in september van 2021 verscheen. Het boek en de film vertellen het bizarre waargebeurde verhaal van een enigszins geleerde groep privé-investeerders en internet-trolls die in begin 2021 via een subreddit een van de grootste hedgefondsen op Wall Street ten onder lieten gaan.

Ze kregen het voor elkaar om schathemeltjerijk te worden door van videogamewinkel GameStop het populairste bedrijf ter wereld te maken. Dit zorgde voor een revolutie die de gevestigde orde dreigde te ontwrichten.

Details
Kort na het daadwerkelijke GameStop-schandaal verkreeg Metro-Goldwyn-Mayer Pictures de rechten op de verfilming van het voorgestelde boek over het schandaal van Ben Mezrich. Mezrich is onder andere bekend van het boek The Accidental Billionaires, dat in 2010 een verfilming genaamd The Social Network kreeg. Logisch dus dat filmstudio's maar al te graag de filmrechten van Mezrichs nieuwe boek wilden hebben.


In april van 2022 werd bekend dat regisseur Craig Gillespie (I, Tonya, Cruella) de regie van de verfilming op zich ging nemen. Vijf maanden later werden de eerste castleden bekend; Paul Dano (The Batman), Seth Rogen (Superbad), Sebastian Stan (I, Tonya) en Pete Davidson (The Suicide Squad).

Ontvangst
In oktober 2022 kocht Sony Pictures de binnenlandse en geselecteerde internationale distributierechten voor de film voor 20 miljoen dollar. De film is eerder deze maand al uitgekomen in de Amerikaanse bioscopen en is zeer sterk ontvangen.


Op Rotten Tomatoes zijn er ruim 140 recensies van critici verzameld en staat de film op een zeer strakke score van 84%. De film verschijnt op 28 september in de Nederlandse bioscopen.

NieuwsFilm

meest populair