Het schokkende originele plan voor 'Harry Potter': franchise had er compleet anders uit kunnen zien

Het schokkende originele plan voor 'Harry Potter': franchise had er compleet anders uit kunnen zien

Steven Spielberg had een heel apart plan voor de 'Harry Potter'-reeks toen Warner Bros. de rechten kreeg.

De Harry Potter-filmreeks is zo iconisch dat fans het waarschijnlijk niet anders voor zich hadden kunnen zien. De acht films met Daniel Radcliffe, Emma Watson en Rupert Grint hebben bij elkaar miljarden dollars omgezet en zijn nog steeds extreem geliefd. Het idee dat Steven Spielberg oorspronkelijk had voor de franchise klinkt vandaag de dag dan ook bizar.

Steven Spielberg werd als eerste benaderd om de regie van de eerste Harry Potter-film op zich te nemen en de franchise af te trappen. Dit kwam er uiteindelijk niet van, en dat is achteraf misschien maar goed.

Animatie
Warner Bros. verkreeg in 1998 de filmrechten voor de Harry Potter-boeken van J.K. Rowling en gingen als eerste naar Spielberg, wat natuurlijk nooit een slechte keuze is als je op zoek bent naar een regisseur.

Spielberg ging samen met schrijver Steve Kloves direct aan de slag met het uitwerken van een plan voor de verfilmingen van de geliefde boekenreeks. Met de opkomende populariteit van 3D-animatie dankzij films als Toy Story en het feit dat Spielberg mede-oprichter van Dreamworks is, werd er een reeks animatiefilms voorgesteld.

Idee
Het idee was om een serie animatiefilms te maken die elk een aantal boeken verfilmden in plaats van de aanpak die we uiteindelijk kregen, waarbij elke film het verhaal van één boek vertelde. Spielberg werkte een aantal maanden aan het idee, waarbij hij het concept amerikaniseerde en zowel Haley-Joel Osment als Jonathan Lipnicki pitchte om het titulaire personage van Harry te vertolken.


Toenmalig Warner Bros.-CEO Alan Horn en J.K. Rowling zagen maar niks in het idee van Spielberg, wat Spielberg deed besluiten om zijn aandacht te leggen bij de regie van de film A.I. Artificial Intelligence

Brits
Zoals we tegenwoordig weten, had Rowling een regel voor de verfilmingen van haar boeken die enkel Britse en Ierse acteurs toeliet om rollen te vertolken. Naar verluidt is deze regel deels ontstaan na de pitch van Spielberg door de mand viel. Dit weerhield bijvoorbeeld een toptalent als Robin Williams ervan om auditie te doen voor de rol van Hagrid.


Uiteindelijk is het allemaal goed verlopen en werd Harry Potter een van de meest succesvolle filmreeksen aller tijden, maar het blijft grappig om terug te kijken op dit oude idee en hoe bepaalde dingen tot stand kwamen.

NieuwsFilm

meest populair