Deze ijzersterke psychedelische thriller moet je snel gaan zien: 'Mandy'

Deze ijzersterke psychedelische thriller moet je snel gaan zien: 'Mandy'

De simpelweg gestoorde film die de comeback van Nic Cage inluidde.

Nicolas Cage is een van de meest markante acteurs in Hollywood. Zijn carrière reflecteert dit. Hij ging van Oscar-winnende films en enorme blockbusters naar B-films die hij deed om uit de schulden te komen. De acteur zit nu misschien wel in de interessantste periode van zijn carrière, en dat is te danken aan de knotsgekke film Mandy.

De topacteur gaf één van zijn beste performances ooit in de zwaar ondergewaardeerde Mandy uit 2018.

Verhaal
Mandy is op de oppervlakte simpelweg een wraakfilm. De synopsis luidt als volgt: In 1983 leiden buitenstaanders Red Miller (Nicolas Cage) en Mandy Bloom (Andrea Riseborough) een liefdevol en vredig bestaan.

Wanneer hun naar dennengeur ruikende toevluchtsoord op brute wijze wordt verwoest door een sekte onder leiding van de sadistische Jeremiah Sand (Linus Roache), wordt Red gekatapulteerd in een fantasmagorische reis vol bloedige wraak en doorspekt met dodelijk vuur.

Sterk ontvangen
De film ging in januari 2018 in première tijdens het Sundance Film Festival en kwam officieel uit in de bioscopen in september van hetzelfde jaar. De film werd geprezen door critici. Onder andere het acteerwerk van Cage en Riseborough, de soundtrack van Jóhann Jóhannsson, Benjamin Loebs cinematografie en de regie van Panos Cosmatos werden veel door ze uitgelicht.


FilmTotaal-recensent gaf de Mandy destijds een sterke score van vierenhalve ster en beschreef de film treffend: "De Italiaanse regisseur Panos Cosmatos levert een film af die aanvoelt alsof je lsd hebt geslikt tijdens een heavymetalconcert."

Het proberen waard
Nicolas Cage bewees met Mandy dat de dagen van slechte B-films aan een eind waren gekomen. Na Mandy speelde hij namelijk in sterk ontvangen films als Pig en The Unbearable Weight of Massive Talent. Zijn nieuwste film Dream Scenario wordt ook al sterk ontvangen.


De unieke ervaring die Mandy levert is moeilijk te beschrijven en zal ook niet bij iedereen in de smaak vallen. Sommige mensen zullen het een meesterwerk vinden, terwijl anderen het een vage film vinden die meer focus legt op stijl dan inhoud.. Bij Mandy is een middenweg niet echt mogelijk, daarom is het zeker de moeite waard om te proberen. Je bekijkt de film nu op SkyShowtime.

NieuwsFilm

meest populair