Niet Ian McKellen, maar deze topacteur werd beoogd om Gandalf te spelen in 'The Lord of the Rings'

Niet Ian McKellen, maar deze topacteur werd beoogd om Gandalf te spelen in 'The Lord of the Rings'

McKellen was niet de eerste keuze van Peter Jackson voor de rol van Gandalf.

De The Lord of the Rings-trilogie is een van de beste en meest geliefde filmtrilogieën aller tijden. Het is dus ook bijna niet voor te stellen dat bepaalde aspecten van de films er compleet anders uit hadden kunnen zien, waaronder de acteur die Gandalf vertolkte.

Sir Ian McKellen heeft in enorm veel iconische filmrollen gespeeld. Denk alleen al aan de rol van Magneto in de X-Men-films, maar veruit zijn bekendste en meest geliefde rol is die van Gandalf in de The Lord of the Rings- en The Hobbit-trilogieën.

Grote namen
Onlangs schreven we al een artikel over Liam Neeson die de rol van Boromir weigerde, maar daar houdt het niet op qua carrièremissers. Er zijn namelijk veel namen die de rol van Gandalf hebben afgewezen. Zo hebben o.a. Patrick Stewart, Anthony Hopkins en Sean Connery de rol afgewezen.

Deze namen waren niet eens de eerste keuze van regisseur Peter Jackson, dat was namelijk Patrick McGoohan.

McGoohan
Patrick McGoohan begon in de jaren 50 voor het eerst met acteren en staat het meest bekend om zijn rollen in Braveheart, The Prisoner en Escape from Alcatraz. Hij heeft veel iconische rollen afgewezen. Zo kreeg hij twee keer de rol van James Bond aangeboden en was hij ook een eerste keuze om Dumbledore te spelen in Harry Potter.


Ook de rol van Gandalf wees hij af, maar dit had te maken met zijn gezondheid. McGoohans gezondheid ging achteruit toen de casting van The Lord of the Rings begon. Anderhalf jaar opnames in Nieuw Zeeland zat er gewoon niet meer in voor de topacteur. In 2009 overleed Patrick McGoohan op 80-jarige leeftijd.

Terug in de bios
Drie jaar geleden was de gehele Lord of the Rings-trilogie opnieuw in de bioscoop te zien. Als je dit toen hebt gemist, heb je nu geluk.


Pathé brengt namelijk de gehele (verlengde) trilogie van 2 tot 5 november opnieuw naar het witte doek. Tickets zijn nu hier te bestellen.

NieuwsFilm

meest populair