Deze ijzersterke scifi-film moet je snel gaan zien: 'Moon'

Deze ijzersterke scifi-film moet je snel gaan zien: 'Moon'

'Moon' was het regiedebuut van Duncan Jones en werd heel goed ontvangen.

Duncan Jones, de zoon van David Bowie, maakte in 2009 zijn regiedebuut met de scifi-film Moon. Datzelfde jaar debuteerde ook Neill Blomkamp met zijn originele scifi-film District 9, maar Moon verdient eigenlijk net zoveel aandacht als District 9.

Jones is een unieke scifi-regisseur die o.a. Source Code en Warcraft heeft geregisseerd, maar zijn beste film blijft toch wel zijn debuut.

Verhaal
Astronaut Sam Bell (Sam Rockwell) ervaart een persoonlijke crisis tegen het einde van zijn driejarige verblijf op de maan, waar hij, samen met zijn computer, GERTY (Kevin Spacey), pakketten terugstuurt naar de aarde met een hulpbron die heeft geholpen de energieproblemen van onze planeet te verminderen.

Twee weken voor zijn terugkeer naar de aarde begint Sam ook last te krijgen van hallucinaties van een tienermeisje en een bebaarde, slordige man. Hij ontdekt iets wat zijn gehele situatie op zijn kop zet.

Ontvangst
Moon had een bescheiden budget van 5 miljoen dollar en wist ongeveer 9.8 miljoen dollar om te zetten. Financieel was de film dus niet meteen een gigantisch succes, maar critici waren zeer goed te spreken over Moon.


Op Rotten Tomatoes heeft de film namelijk een score van 90% gebaseerd op bijna 200 recensies. Hierdoor wordt er tot de dag van vandaag nog positief terug gekeken op de film en wordt het door steeds meer mensen ontdekt.

Vervolg
Jones volgde Moon al snel op met de zeer succesvolle film Source Code, maar zijn ambitie zijn droomfilm kwam pas uit in 2018 en diende als een "spiritueel vervolg" op Moon. Sam Rockwell was in deze film ook even te zien als zijn personage uit Moon. Deze 'trilogie' werd in 2020 afgesloten met een stripboek genaamd Madi: Once Upon A Time In The Future.


Moon is momenteel niet te zien op een streamingdienst, maar de Blu-ray is hier te koop. Mute is te zien op Netflix.

NieuwsFilm

meest populair