Moon (2009)

The last place you'd ever expect to find yourself

Niets is zo simpel als het lijkt in deze zeer onderhoudende en subtiele scififilm.
play

7,3 details

  • 97 Min
  • Drama
  • Mystery
  • Sci-Fi
  • Thriller
  • Verenigd Koninkrijk
97 Min Verenigd Koninkrijk

Astronaut Sam Bell woont al bijna drie jaar op de maan in opdracht van Lunar Industries. Hij leeft daar een eenzaam bestaan en door een defecte satelliet heeft hij amper contact met zijn vrouw Tess en driejarige dochter Eve. Zijn enige maatje aan boord is Gerty: een robot. Onverwacht krijgt Sam gezondheidsproblemen en gaat hallucineren waardoor hij een bijna-fataal ongeluk krijgt. Als hij terug is op zijn basisstation, ontmoet hij zijn jongere en gewelddadigere 'ik'. Deze tweede Sam beweert dat hij daar is om hetzelfde driejarige contract uit te dienen. Dan begint de strijd van de 'echte' Sam om zo snel mogelijk uit te vinden wat er verkeerd is gegaan en hoe hij op een veilige manier terugkomt naar huis.

Regie
Duncan Jones
Cast
Kevin Spacey, Kaya Scodelario, Sam Rockwell, Benedict Wong, Dominique McElligott, Malcolm Stewart, Matt Berry, Robin Chalk.
Budget
$ 5.000.000
Opbrengst
$ 9.760.104
Release
17.07.2009
Release NL
15.10.2009
Release DVD
09.03.2010

Filmtotaal Recensie

Regie: Duncan Jones | Cast: Sam Rockwell (Sam Bell), Kevin Spacey (GERTY) | Speelduur: 97 minuten | Jaar: 2009

Schrijver-regisseur Duncan Jones besluit dat het door zijn beperkte budget slim is om zo min mogelijk acteurs aan te trekken en die vervolgens in een kleine ruimte te laten spelen, om zo het maximale rendement uit zijn geld te krijgen. Sam Rockwell krijgt de kans om zich te bewijzen in een ruimtestation op, jawel, de maan. De manier waarop Jones met dit simpele gegeven de kijker voor de volle 97 minuten weet te boeien mag een bijzondere prestatie genoemd worden.

Astronaut Sam Bell heeft een driejarig contract lopen bij Lunar Industries. Zijn werk bestaat uit het delven van Helium-3, de brandstof waar de aarde inmiddels zijn meeste energie uit put. Dit werk voert hij individueel uit, wat wil zeggen dat hij gedurende de drie jaar die hij op de maan resideert enkel gezelschap heeft van de behulpzame boordcomputer GERTY (met de stem van Kevin Spacey). Directe communicatie met de aarde is niet mogelijk aangezien de daarvoor betreffende satelliet niet meer functioneert. Sam kan enkel berichten sturen en ontvangen. De problemen beginnen zich op te stapelen wanneer Sam bijna aan zijn contract voldaan heeft. Plotseling krijgt hij last van hoofdpijn en gebrek aan concentratie, wat tot een ongeval met zijn maanbuggy leidt.

videotrailers & clips

alle artikelen (6)

Moon Nieuwsberichten

Laatste reacties

hansbeer

"...Nogal trage film, maar wel boeiend, wel nogal gelaten geacteerd als Sam achter de waarheid komt, dat......"

Roeltje

"...Zo, deze film verdient wel een 9! Simpele, maar sfeervolle setting, goede acteerprestaties, mooi ver......"

meneeraart

"...Echt een prachtige film! Als je er even niet bij bent dan weetje het verhaal niet echt meer.. Dat w......"

Moon

acties