De 'Halloween'-films gingen twee keer volledig de mist in door dezelfde oliedomme fout

De 'Halloween'-films gingen twee keer volledig de mist in door dezelfde oliedomme fout

Geen Michael Myers betekent duidelijk ook geen financieel succesvolle film.

John Carpenters Halloween is één van de meest geliefde horrorfilms aller tijden en is essentieel in het slasher-subgenre. Het was ook de start van een langlopende franchise die inmiddels bestaat uit dertien films. De franchise maakte echter dezelfde grote fout twee keer.

Michael Myers is een van de meest herkenbare figuren in horror, maar hij zit niet (of amper) in elke Halloween-film.

Season of the Witch
In Halloween III: Season of the Witch probeerde John Carpenter een nieuwe richting op te gaan met Halloween door er een anthologie-franchise van te maken. De film speelt zich af in een tijdlijn zonder Michael Myers, zijn rol werd overgenomen door boosdoeners met Halloween-maskers die plannen hadden om kinderen te vermoorden.

Achteraf is Season of the Witch een van de betere vervolgfilms, maar het was destijds simpelweg niet wat mensen wilden van de franchise. Hierdoor presteerde de film zowel kritisch als commercieel ondermaats en duurde het zes jaar voor er weer een nieuwe film verscheen.

Focus op Michael
De focus lag in Halloween 4: The Return of Michael Myers op, je raadt het al, Michael Myers. De kwaliteit van de Halloween-films ging vanaf deze film flink achteruit en werd eigenlijk niet meer beter, maar het waren wel financiële hits.


Het was dus simpel; men wilde gewoon Michael Myers als de hoofdzakelijke dreiging in een Halloween-film. Dankzij de ondermaatste kwaliteit van veel vervolgfilms en een geflopte reeks aan films in een reboot-tijdlijn, werd in 2018 een direct vervolg op Carpenters klassieker uit 1978 gemaakt.

Laatste trilogie
Het vervolg met de terugkeer van Jamie Lee Curtis als Laurie Strode uit 2018 was een groot succes en was de start van weer een nieuwe trilogie. Het eerste vervolg genaamd Halloween Kills was al redelijk controversieel, maar dat was niks vergeleken met het ontvangst van de afsluiter Halloween Ends.


Voor dit laatste deel besloot regisseur David Gordon Green om de focus weg te halen bij Michael en aandacht te geven aan een compleet nieuw personage genaamd Corey. De film werd dramatisch slecht ontvangen en financieel was het de minst succesvolle film in de trilogie. Nu de franchise terug lijkt te keren in de vorm van de serie is het goed om één ding te onthouden: mensen willen Michael Myers zien.

NieuwsFilm

meest populair