De succesvolste film van Ridley Scott is 'The Martian', en zijn grootste flop heet...

De succesvolste film van Ridley Scott is 'The Martian', en zijn grootste flop heet...

Scotts nieuwe film 'Napoleon' verschijnt bijna in de Nederlandse bioscopen.

Ridley Scott is één van de meest veelzijdige filmregisseurs ooit. De inmiddels 85-jarige icoon lijkt gek genoeg meer pit te hebben dan ooit tevoren. In 2021 bracht hij twee films uit, The Last Duel en House of Gucci en direct na zijn nieuwe film Napoleon begon hij met Gladiator 2. In dit artikel kijken we terug op zijn meest en minst succesvolle films.

Het financiële succes van Scotts film varieert heel erg en is niet altijd gebonden aan de kwaliteit van de film. Zo zien we Blade Runner tegenwoordig als een iconische film, maar destijds bracht de film geen cent op.

The Martian
Scotts carrière ervaarde het afgelopen decennium veel turbulentie. Hij trapte het af met de slecht ontvangen Robin Hood. Dit volgde hij op met The Counselor en Exodus: Gods and Kings, films die nou niet bepaald beter werden ontvangen dan Robin Hood en ook zijn Alien-prequel was controversieel.

In 2015 wist hij het grote publiek echter weer helemaal voor zich te winnen met The Martian. Deze scifi-film met Matt Damon in de hoofdrol wist mondiaal namelijk zo'n 630 miljoen dollar om te zetten, hiermee werd de film veruit de grootste hit van Scotts carrière.

1492: Conquest of Paradise
Het grootste deel van Scotts filmografie is voor velen wel bekend, maar de film 1492: Conquest of Paradise komt je waarschijnlijk niet heel bekend voor. Dit heeft een goede reden, het was namelijk veruit Scotts grootste flop. De film wist namelijk maar zeven miljoen dollar om te zetten tegen een budget van bijna 50 miljoen.


De film vertelt een fictieve versie van het verhaal van Christopher Columbus, maar hetzelfde jaar kwam ook de film Christoper Columbus: The Discovery uit. Deze film had dus exact hetzelfde onderwerp als 1492 en was bijna net zo'n grote flop.

Napoleon
Scotts nieuwste film Napoleon is een epos dat de opkomst en ondergang van de Franse keizer Napoleon Bonaparte (Joaquin Phoenix) weergeeft en zijn meedogenloze reis naar de macht door het prisma van zijn verslavende, vluchtige relatie met zijn vrouw Josephine (Vanessa Kirby).


Scott gaat binnenkort verder met de opnames van zijn geanticipeerde vervolg Gladiator 2 met Paul Mescal in de hoofdrol. Onlangs vertelde Scott dat hij ook na Gladiator 2 een film op het het programma heeft staan. Napoleon is vanaf donderdag 23 november te zien in de Nederlandse bioscopen.

NieuwsFilm

meest populair