Deze invloedrijke 50 jaar oude scifi-film gaf ons 'Jurassic Park'

Deze invloedrijke 50 jaar oude scifi-film gaf ons 'Jurassic Park'

Beide films waren succesvolle adaptaties van boeken van dezelfde auteur.

De originele Jurassic Park is al 30 jaar één van de meest spraakmakende sciencefictionfilms te noemen. Het werk van Steven Spielberg was revolutionair in het gebruik van VFX en is nog steeds te vinden aan de top van veel "beste films"-lijsten.

Maar Jurassic Park was er misschien nooit geweest zonder een andere film, die 20 jaar eerder op het witte doek verscheen. Net als Jurassic Park was ook die eerdere film een adaptatie van een boek van schrijver Michael Crichton.

Westworld
De film is Westworld, die uitkwam in 1973. Westworld werd geregisseerd door Crichton zelf en er speelden acteurs als Yul Brynner en James Brolin in mee. Het verhaal ging over een vakantiepark waar mensen kunnen doen alsof ze in het wilde westen zijn.

Die ervaring gaat gepaard met robotfiguranten die indianen of cowboys spelen. Alles gaat echter mis wanneer de robots in opstand komen; Westworld staat erom bekend dat het sympathie opwekte voor deze machines, mede door gebruik van fantastische special effects.

Jurassic Park
Westworld was zo'n groot succes dat het de weg opende voor Jurassic Park. Die film paste dezelfde thema's en concepten toe op een veel grotere schaal, van de special effects tot de opwekking van sympathie voor de dinosauriërs.


Kijk hierboven voor jezelf hoe Jurassic Park daarin slaagde. De volledige film is te streamen via Pathé Thuis.

NieuwsFilm

meest populair