Dit is de enige acteur die in alle negen delen van 'Star Wars' heeft gespeeld

Dit is de enige acteur die in alle negen delen van 'Star Wars' heeft gespeeld

Anthony Daniels speelt al sinds de allereerste Star Wars-film de rol van C-3PO.

De allereerste Star Wars-film kwam uit in 1977. Sindsdien bestaat de Skywalker Saga uit negen films met als laatste The Rise of Skywalker uit 2019. Er is in die 42 jaar maar één acteur die in alle negen films heeft gespeeld, namelijk Anthony Daniels die in elke film in de rol van robot C-3PO heeft gekropen.

C-3PO krijgen we voor het eerst te zien in A New Hope samen met zijn goede robotvriend R2-D2 die ook in elke Star Wars-film te zien is. R2 werd in de meeste films gespeeld door Kenny Baker, die voor zeven Star Wars-films in de rol van R2-D2 kroop. Jimmy Vee speelde R2-D2 na het overlijden van Baker. Hiermee blijft Daniels de enige acteur die in alle negen Star Wars-films heeft gespeeld.

Communicatie
C-3PO is een goudkleurige humanoïde protocoldroid die vloeiend is in meer dan zes miljoen vormen van communicatie, iets waar hij erg trots op is. Zijn taak is om voor de communicatie te zorgen tussen alle verschillende wezens. Hij werd gebouwd door Anakin Skywalker toen die nog maar een negenjarige jongen was en met zijn moeder Shmi Skywalker op Tatooine woonde. Hiervoor gebruikte Anakin onderdelen van oudere robots die hij op Tatooine vond.

Qua persoonlijkheid is C-3PO een doetje dat eigenlijk niets moet hebben van de avonturen waar hij in verzeild raakt. Hij ziet vrijwel altijd alleen de negatieve kanten van dingen. Dit in tegenstelling tot R2-D2, die hem uiteindelijk altijd weet te overtuigen dingen te doen die hij eigenlijk niet wil, waardoor de twee in veel problemen verzeild raken. Dit zorgt ervoor dat C-3PO in praktisch elke film problemen ondervindt.

Andere stemacteur
Daniels deed auditie voor de rol van C-3PO en kreeg het dan ook. Hij wou deze rol nadat hij een tekening van het personage had gezien en hij was geraakt door de kwetsbaarheid in het gezicht van de robot.


In eerste instantie wou George Lucas Daniels' stem niet gebruiken voor C-3PO. Dertig goede stemacteurs deden auditie voor de stem van de droid. Volgens Daniels raadde een van de belangrijke stemacteurs zijn stem aan voor de rol. Daniels was ook niet de enige die overwogen werd voor de rol. Zo werden Mel Blanc en Richard Dreyfuss ook overwogen, maar volgens Daniels vertelde Blanc aan Lucas dat Daniels beter geschikt was voor de rol.

Man in het pak
Hoewel we het gezicht van Daniels nooit te zien krijgen in de films, is hij letterlijk de man in het pak. Toen hij de rol kreeg, ging hij ervan uit dat het een eenmalige aangelegenheid zou zijn. Totdat de producenten bij hem terugkwamen met een idee voor een vervolg en vervolgens nog een vervolg tot hij in alle negen films van de Skywalker Saga speelde.


Hij ging door met het spelen van C-3PO in nog andere Star Wars-projecten. Zo speelt hij C-3PO in Rogue One en heeft hij hem ingesproken in verschillende geanimeerde projecten zoals de animatiefilm The Clone Wars. Hij verscheen zelfs als C-3PO in The Muppets en leende zijn stem aan Star Wars-attracties in Disney World en Disneyland Parijs.

Disney+
De meest recente projecten waarin Daniels speelt zijn de Star Wars-series Obi-Wan Kenobi en Ahsoka. In beide series is C-3PO heel even te zien. Die twee series, net als alle andere Star Wars-films waarin Daniels de rol speelt van C-3PO, kan je bekijken op Disney+.

NieuwsFilm

meest populair