Deze ijzersterke oorlogsfilm heb je waarschijnlijk niet gezien: 'Memphis Belle'

Deze ijzersterke oorlogsfilm heb je waarschijnlijk niet gezien: 'Memphis Belle'

De film gaat over de 25e en laatste missie van een B-17-bommenwerper, de Memphis Belle, die was gestationeerd in Engeland tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Memphis Belle is een oorlogsfilm gebaseerd op de documentaire uit 1944 Memphis Belle: A Story of a Flying Fortress door William Wyler. Deze film uit 1990 is geproduceerd door Catherine Wyler, de dochter van Wyler, en wordt opgedragen aan haar vader en aan al de jonge mannen (zowel geallieerde als Duitse) die vlogen en vochten in de Tweede Wereldoorlog.

De film is geregisseerd door Michael Caton-Jones en heeft een cast die bestaat uit een paar jonge sterren uit de jaren 1980, waaronder Matthew Modine, Eric Stoltz en Sean Astin. Ook Harry Connick Jr. speelt mee in de film, wat zijn filmdebuut was.

Bommenwerper
Onder de vele nieuwe stukken oorlogstechnologie die tijdens de Tweede Wereldoorlog werden ingezet, was er ook de Boeing B-17 Flying Fortress, een zwaar bewapende bommenwerper die van cruciaal belang bleek te zijn in de strategische bombardementscampagnes van de geallieerden. Een van de beroemdste die ooit heeft gevlogen, heette de Memphis Belle.

Vijf echte B-17 oorlogsvliegtuigen werden gebruikt bij de opnames van de film Memphis Belle. De oorspronkelijke Memphis Belle was een model B-17F, terwijl er in de film B-17G's werden gebruikt, waardoor die vliegtuigen aangepast werden om eruit te zien als het eerdere F-model.

Verhaal
De film volgt de bemanning van de Memphis Belle tijdens een reeks missies over Europa en Duitsland. Terwijl ze het einde van hun diensttijd naderen en al 24 missies achter de rug hebben, krijgt de bemanning echter een laatste 25e missie toegewezen die een verwoestende klap aan de nazi's zou kunnen toebrengen.


Ze moeten diep achter de vijandelijke linies vliegen en een Duitse vliegtuigfabriek vernietigen. Maar terwijl ze naar hun doel vliegen, met een formatie van bommenwerpers en jagers om hen te begeleiden, ontstaan er problemen aan boord van de Memphis Belle die de missie in gevaar brengt.

Magie van Hollywood
In Memphis Belle legt de nadruk op de magie van Hollywood boven de rauwe realiteit. Niet alles wat je dus in de film ziet is ook echt gebeurd bij de bemanning van de Memphis Belle. Zo was bijvoorbeeld het doel van de laatste missie van de Memphis Belle de Duitse stad Kiel en niet Bremen zoals in de film. De gebeurtenissen in de film zijn gebaseerd op voorvallen van de echte bemanning die gebeurden tijdens verschillende missies en niet enkel die ene missie.


De film raakte, toen het uitkwam in 1990, verloren in een golf van grotere, spectaculairdere actiefilms waardoor misschien niet veel mensen het gezien hebben, maar vandaag de dag verdient de film om gewaardeerd en gezien te worden. Je kan Memphis Belle zien op Netflix of je kan de film ook huren of kopen op Prime Video.

NieuwsFilm

meest populair