Deze gestoorde bijna 50 jaar oude topfilm met Jack Nicholson kent geen gelijken

Deze gestoorde bijna 50 jaar oude topfilm met Jack Nicholson kent geen gelijken

In de herfst van 1963 pleit een veteraan en crimineel uit de Koreaanse oorlog voor krankzinnigheid en wordt hij opgenomen in een psychiatrische inrichting, waar hij de bange patiënten tegen de tirannieke verpleegster opzet.

Ondanks dat de film One Flew Over the Cuckoo's Nest al bijna vijftig kaarsjes mag uitblazen, is de productie van Miloš Forman na al die jaren nog steeds een unieke titel die weinig tot geen gelijken kent. Ook schijnt het zo te zijn dat Jack Nicholsons optreden in de film zijn rol als Jack Torrance in Stanley Kubricks The Shining heeft opgeleverd.

Toen de film uitkwam in 1975 deed One Flew Over the Cuckoo's Nest, net als de gelijknamige roman uit 1963 waar hij op gebaseerd is, behoorlijk wat stof opwaaien door zijn kritische blik op de Amerikaanse psychiatrie. Pas sinds 1993 werd het werk door de nationale bibliotheek van de Verenigde Staten erkend als 'cultureel, historisch of esthetisch significant' en geselecteerd voor preservatie in de bibliotheek haar National Film Registry.

Verhaal
McMurphy heeft zichzelf opnieuw in de problemen gebracht en wordt door de rechtbank veroordeeld. Om aan de arbeidsplicht in de gevangenis te ontsnappen, pleit hij voor krankzinnigheid en wordt hij naar een afdeling voor geestelijk onstabiele mensen gestuurd.

Eenmaal hier is McMurphy getuige van het misbruik en de degradatie van de onderdrukkende verpleegster Ratched, die superioriteit en macht verkrijgt door de tekortkomingen van de andere gevangenen. McMurphy en de andere gevangenen werken samen om zich opstandig op te stellen tegen de gruwelijke verpleegster.

Prijzenregen
Bij de Academy Awards van dat filmjaar won One Flew Over the Cuckoo's Nest de zogenoemde 'Big Five': 'Best Actor', 'Best Actress', 'Best Screenplay', 'Best Director' én 'Best Picture'.


Daarnaast won de film ook zes Golden Globes en nog eens vijf BAFTA's; een behoorlijke prestatie voor een 'kleine' Amerikaanse film met een budget van 'maar' drie miljoen dollar.

Dankspeech
Nicholson was vóór One Flew Over the Cuckoo's Nest al een gerenommeerd acteur in Hollywood. Voor zijn eerdere films The Last Detail en Chinatown viel hij eveneens in de prijzen bij de BAFTA's, maar hij kon deze toen niet direct op komen halen aangezien hij op de set stond van One Flew Over the Cuckoo's Nest.


Dat hield hem echter niet tegen om op geheel eigenzinnige wijze een videobericht vanaf set op te nemen om de jury te bedanken en ook alvast warm te maken voor dit nieuwe project dat eveneens uit zou groeien tot een prijswinnende kaskraker.

NieuwsFilm

meest populair