Algemeen

Charlton Heston overleden

door Kaj van Zoelen op 06.04.2008 om 13:56 in Algemeen
Afgelopen zaterdagavond is Charlton Heston op 84-jarige leeftijd overleden in zijn eigen huis in Beverly Hills met zijn vrouw Lydia aan zijn zijde, zo meldt familiewoordvoerder Bill Powers. Powers wilde verder geen details vrijgeven of de doodsoorzaak bekend maken. In 2002 maakte Heston wel bekend dat hij last had van symptomen van de ziekte van Alzheimer. Heston laat een indrukwekkend oeuvre als hoofdrolspeler in Hollywood achter, waar maar weinigen aan kunnen tippen.

Op zijn 17de had hij in 1941 al zijn eerste hoofdrol in een film te pakken, als het titelpersonage van Peer Gynt. Zijn laatste rol speelde hij in 2003 in My Father, Rua Alguem 5555, als Josef Mengele. Hij gaf heel vaak gestalte aan historische figuren, en werd beroemd als Moses in The Ten Commandments, Judah Ben-Hur in Ben-Hur en het titelkarakter van El Cid. Verder speelde hij in die tijd ook de hoofdrol in uitstekende film noirs (zoals Touch of Evil) en westerns (zoals The Big Country). Later gaf hij eind jaren '60 en begin jaren '70 als gevestigde ster een respectabel gezicht en nieuwe impuls aan science fiction met zijn rollen in Planet of the Apes, The Omega Man en Soylent Green.

Achter de schermen nam hij ook vaak de touwen in handen. Hij was president van de SAG (Screen Actors Guild) en voorzitter van het AFI (American Film Institute). Hij marcheerde in de jaren '50 voor burgerrechten, maar hoe ouder hoe conservatiever hij werd. Jongere mensen zullen hem daardoor misschien helaas slechts kennen als president van de NRA (National Rifle Association), waar Michael Moore in Bowling for Columbine zijn pijlen op richtte.

Heston won een Oscar voor Ben-Hur, en was vooral trots op het grote aantal historische personages dat hij gedurende zijn carrière portretteerde. Hij zei vaak dat hij een gezicht uit een andere eeuw had. Naast de bovengenoemde rollen speelde hij onder andere ook Andrew Jackson (2 maal, in The President's Lady en The Buccaneer), Johannes de Doper (in The Greatest Story Ever Told), Michelangelo (in The Agony and the Ecstacy), Kardinaal Richelieu (in The Three Musketiers), Henry VIII (in The Prince and the Pauper) en Marcus Antonius (2 keer, in Julius Caesar en Antony and Cleopatra). Heston wordt naast zijn vrouw Lydia door hun twee kinderen overleefd.

39 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

13204

Avatar

RIP, Ben Hur

Thiver

Avatar

Onlangs Ben-Hur nog gezien, en vreemd genoeg is dat zo'n beetje de enige film met Heston die ik gezien heb. Verder ken ik hem vooral als die nare man uit Bowling for Columbine...

emperor

Avatar

A real man died..
Onvergetelijke rol in Ben Hur waarmee hij zich onsterfelijk gemaakt heeft.

Swampman

Avatar

God heeft dus eindelijk zijn menselijke evenknie ontmoet. Charlton Heston R.I.P.

Feoreunn

Avatar

Mooi stukje, Kurz. Ik heb ook maar een handvol van zijn films gezien, maar alleen al voor Ben-Hur verdient hij tonnen respect.

Lord Voldemort

Avatar

Ik ken hem alleen van Ben Hur, de held! :'(

Biff Tannen

Avatar

Ik ken hem niet zo goed, dus ik zou hem ook niet echt missen, ik heb maar één film van hem gezien waar hij in zat en dat is Wayne's World 2, daar had hij overigens wel een zeer goede rol.
Sowieso is 84 jaar een zeer mooie leeftijd en denk ik dat hij wel een mooi leven heeft gehad, of in iedergeval boeiend.

Calvero

Avatar

Vergeet ook niet zijn rol inclusief ooglapje in True Lies waarin hij de baas van Arnold Schwarzenegger speelt.

emperor

Avatar

..of als piraat Long John Silver in de beste verfilming van Treasure Island die ik ooit gezien heb:

afbeelding

Stok

Avatar

Thiver "Onlangs Ben-Hur nog gezien, en vreemd genoeg is dat zo'n beetje de enige film met Heston die ik gezien heb. Verder ken ik hem vooral als die nare man uit Bowling for Columbine..."


Je vergist je met Moore denk ik... Heston was vooral het slachtoffer in die film.

asoka

Avatar

Stok "Je vergist je met Moore denk ik... Heston was vooral het slachtoffer in die film."


Nee, het slachtoffer was Kayla Rolland.

Atlas

Avatar

Na al deze positieve geluiden mag ook gemeld worden, zoals een beroemde Vlaming het zei, dat Heston een vrij een-dimensionale acteur is met een erg beperkt bereik.

Bela

Avatar

Jongere mensen zullen hem daardoor misschien helaas slechts kennen als president van de NRA (National Rifle Association), waar Michael Moore in Bowling for Columbine zijn pijlen op richtte.


Nou, helaas: lijkt me een belangrijk hoofdstuk van zijn leven, dat waarschijnlijk duizenden Amerikanen een legitimering gaf voor hun eigen wapenbezit, dus ik spuug op Charlton Heston. Als een publiek figuur als hij jarenlang wapenbezit predikt, kun je het niet meer alleen over zijn acteren hebben, me dunkt.

Klein quootje van de NRA, dat bijna drie miljoen leden heeft: "While widely recognized today as a major political force and as America's foremost defender of Second Amendment rights, the NRA has been the premier firearms education organization in the world. Over 50,000 Certified Instructors now train about 750,000 gun owners a year."

ruben

Avatar

@Bela: grappig, ik viel ook over het woordje 'helaas', maar meer omdat ik het ongelooflijk belerend vond klinken van de auteur.

Verder vraag ik me af of je de persoon Heston en de acteur zo moet gelijkstellen. Het feit dat de beste man president van een wanstaltige organisatie was, zegt niets over hoe hij schitterde in Ben-Hur, Planet of the Apes of Soylent Green.

raymills84

Avatar

Ben Hur en als voorvechter van het legale wapenbezit in de VS; zo zullen de meeste mensen zich Charlton Heston herinneren. Toch vind ik Heston een van de meest boeiende acteurs uit de geschiedenis van Hollywood. Misschien was hij geen veelzijdig acteur, maar hij durfde wel risicos te nemen. Denk aan de laatste scene van Planet of the Apes en zijn rollen in the Omega Man en Soylent Green. Was Heston teleurgesteld in zijn eigen behaalde doelen gezien zijn steeds meer naar radicaal conservatief hangende idealen? Van zeer progressief naar exreem conservatief? Bizar

Bela

Avatar

ruben "Verder vraag ik me af of je de persoon Heston en de acteur zo moet gelijkstellen. Het feit dat de beste man president van een wanstaltige organisatie was, zegt niets over hoe hij schitterde in Ben-Hur, Planet of the Apes of Soylent Green."


Dat zijn twee totaal verschillende zaken inderdaad, en ik wil in dit condoleance-register even aandacht schenken aan het monster Heston. Dat wil niet zeggen dat ik zijn rollen niet waardeer.

::DFC::Nohands[NL]

Avatar

Tja, ik ken hem natuurlijk wel uit die oude films, maar als ik zijn foto ziet moet ik altijd denken aan dat moment dat die Michael Moore bij hem thuis was/stond in Bowling for Columbine wat betreft wapens enz....:W

Colonel_Kurz

Avatar

Bela "Nou, helaas: lijkt me een belangrijk hoofdstuk van zijn leven, dat waarschijnlijk duizenden Amerikanen een legitimering gaf voor hun eigen wapenbezit, dus ik spuug op Charlton Heston. Als een publiek figuur als hij jarenlang wapenbezit predikt, kun je het niet meer alleen over zijn acteren hebben, me dunkt."
Hoe zwaar weegt dat dan op tegen zijn burgerrechten activiteiten in de jaren '50 en '60, toen hij King bijv. 'De Mozes van deze tijd' noemde? Veroordeel je een man alleen op zijn late leven, of op zijn hele leven? Wiens herinnering is belangrijker, die van deze man:
afbeelding
Of van deze man:
afbeelding
afbeelding

Met het woordje helemaal geef ik wat mij betreft slechts aan dat ik het persoonlijk triest zou vinden als Heston alleen als die engerd van de NRA zouden herinneren. Dat is maar één kant van het verhaal. Is dat zo belerend?

Diedo

Avatar

Scrollend naar beneden, ontstond bij mij ook het plan om de zeer bekende bovenstaande plaatjes te posten, maar Kurz is me voor. Ik sluit me volledig bij hem aan.

Hoewel ik het niet eens ben met de standpunten van de NRA, lijkt het me ook belangrijk dat de andere gebruikers hier enig cultureel relativisme in acht nemen en rekening houden met het feit dat wapenbezit in Amerika een grondwettelijk recht is en een duidelijker deel uitmaakt van hun cultuur, hoe je als Nederlander hier ook tegen aan kijkt. Zijn rol als voorzitter van de NRA mag daarom ook in enig context geplaatst worden voordat men vanuit onze cultuur veroordelend wijst.

@Bela: Nederland heeft trouwens de KNSA als equivalent:
"De Koninklijke Nederlandse Schutters Associatie is de instantie die in Nederland het klimaat schept en onderhoudt, waarin de schietsport kan gedijen. [..] De KNSA telt inmiddels circa 750 aangesloten verenigingen met bijna 40.000 sportschutters."
Kortom, één op de vierhonderd Nederlanders schiet op dit moment ook wel eens. Allemaal 'monsters', die waarschijnlijk een stuk minder hebben gedaan voor de medemens van Afrikaanse afkomst dan Charlton Hestion. Misschien kunnen we die ook belagen als ze Alzheimers krijgen. Of op een internetforum afplassen als ze dood zijn.
Ik vind het echt stijlloos om woorden als 'spugen' en 'monster' te gebruiken.

Hier een kort, maar breed overzicht van Heston, van CNN.

Bela

Avatar

Diedo "Nederland heeft trouwens de KNSA als equivalent"


Equivalent lijkt me wat hoog ingezet, Diedo. Nog maar een citaatje dan: "Members of Congress have ranked the NRA as the most powerful lobbying organization in the country several years in a row."

Dat een op de vierhonderd Nederlanders ook wel eens in clubverband of op een afgelegen en afgesloten terrein op een kleiduif of wild zwijn schiet, is toch niet te vergelijken met een zestienjarig kind dat bij de plaatselijke supermarkt een pistool koopt alsof het een pakje Stimorol is?


Diedo "Allemaal 'monsters', die waarschijnlijk een stuk minder hebben gedaan voor de medemens van Afrikaanse afkomst dan Charlton Hestion."


Ik zeg niet dat ik het hele leven van Mr. Heston afkeur, maar dat ik hem een ongelooflijke teringlijer vind, omdat hij vijf jaar lang dé stem en representant is geweest van een van de -in mijn ogen- meest verachtelijke organisaties in de V.S.

En dat het wapenbezit een grondwettelijk recht is, maakt het toch niet tot een deugd of tot iets waarover ik niet veroordelend mag reageren? Mooie boel wordt dat. Alsof je in Singapore de doodstraf niet mag veroordelen, omdat het een grondwettelijk recht is. Als je zo denkt, verandert er dus nooit ene bal.

ThaClown

Avatar

Mooi weer een gevaarlijke gek minder...

Diedo

Avatar

Tuurlijk kun je zaken uit de geschiedenis of andere landen veroordelen of zelfs willen veranderen omdat die niet passen in jouw set van cultureel bepaalde normen en waarden, maar je moet oppassen met het achterwege laten van enig moreel of cultureel relativisme. Zeker als je - wederom met 'teringlijer' - ongenuanceerd over hen spreekt waar je over oordeelt. Ik betwijfel ten zeerste of jij dan in staat bent om verandering in gang te brengen, of dat ook eigenlijk wilt. Met jouw taal overtuig je mensen niet, zeker niet als dit over een pas overleden persoon gaat.

De KNSA noemde ik om enige context te bieden. Net zoals je over Singapore begint, terwijl de doodstraf in Nederland pas in 1983 uit het militair strafrecht is verdwenen. En dat is heus niet gebeurd omdat we met z'n allen gingen pissen op de graven van iedereen die voor die tijd gestorven was, maar door weloverwogen de normen van de dag aan de kaak te stellen.
Verder zou een Singaporees onze levenslange gevangenisstraf kunnen veroordelen omdat hij deze onmenselijker en immoreler vindt dan de doodstraf. Nederland is namelijk één van de twee Europese landen waar levenslang ook echt levenslang betekent, en wel voor 41 mensen sinds de oorlog.

Overigens moet je in de VS, net als in Nederland 18 zijn om een wapen aan te schaffen, al wordt het je inderdaad in veel Amerikaanse staten verder veel makkelijker gemaakt dan hier. Zelf woon ik overigens, midden in de stad, op een paar honderd meter van een wapenwinkel.

Kijk als je oprecht iets zou willen bereiken, dan zou je je pijlen op de huidige leiding van de NRA moeten richten, of eerst in eigen land kijken hoe de zaken in elkaar steken.

Goed, ik heb dingen te doen, dus mocht je nog reageren, dan gun ik je het laatste woord.

Bela

Avatar

Diedo "... dus mocht je nog reageren, dan gun ik je het laatste woord."


Mooie repliek. Dank daarvoor. Ik ben inderdaad fel in mijn oordeel en steek dat niet onder stoelen of banken, getuige woorden als spugen, monster en teringlijer. Niet subtiel, wel gefundeerd. Ik ben tegen wapenbezit en dus tegen een organisatie als de N.R.A. Da's zo klaar als een klontje.

En dat een beroemde acteur als Heston zich daarvoor vijf jaar lang leende, maakt hem tot een foute, nare man, ongeacht wat hij eerder in zijn leven heeft gedaan. En het is extra kwalijk, juist omdat hij zo beroemd is en een voorbeeldfunctie heeft.

En over het moreel en/of cultureel relativisme: dat is een punt dat je inderdaad nooit moet vergeten in een dergelijke discussie, maar gezien de overduidelijke correlatie tussen wapenbezit en het aantal schietincidenten, ben je toch wel een enorme cultuur- en moraalpessimist als je daarover geen harde uitspraak durft te doen en denkt dat je dat niet kunt veranderen. Want natuurlijk is het een Amerikaanse traditie, maar hoe meer tegengeluiden, hoe beter.

En getuige de miljoenen positieve reacties op een film als Bowling For Columbine (kijk alleen al naar het winnen van een Oscar en de 27 diverse prijzen op filmfestivals over de hele wereld) is een hard oordeel dat de N.R.A. en zijn (oude en nieuwe) voorzitter fout zijn, toch geen gekke uitspraak. En of ik nou fout of teringlijer schrijf, maakt mijn punt niet wezenlijk anders.

emperor

Avatar

Bela "Mooie repliek. Dank daarvoor. Ik ben inderdaad fel in mijn oordeel en steek dat niet onder stoelen of banken, getuige woorden als spugen, monster en teringlijer. Niet subtiel, wel gefundeerd. Ik ben tegen wapenbezit en dus tegen een organisatie als de N.R.A. Da's zo klaar als een klontje.
"


wapens doden geen mensen, mensen doen dat zelf er komen meer mensen om het leven door verkeer dan door een wapen. (oorlogen niet meegerekend natuurlijk)
Het is gewoon verschrikkelijk leuk om met een echt vuurwapen op schijf te schieten, en ook voor zelfverdediging is het uitstekend geschikt, mits in combinatie met de juiste munitie.
De techniek die in een wapen zit is verschrikkelijk mooi en goed, om er goed mee om te gaan is een kunst, het is gewoon niet voor iedereen weggelegd om dat gevoel te begrijpen.
Ik sta volledig achter Heston wat dat betreft..ook al is het zo makkelijk om andere mensen te vertellen wat ze wel en niet moeten of mogen of zouden moeten doen.
Wapens zijn te leuk om geheel te gaan verbieden..auto's worden ook niet verboden als er een kind van 10 mee wordt doodgereden.

Thiver

Avatar

emperor "wapens doden geen mensen, mensen doen dat zelf er komen meer mensen om het leven door verkeer dan door een wapen. (oorlogen niet meegerekend natuurlijk)
Het is gewoon verschrikkelijk leuk om met een echt vuurwapen op schijf te schieten, en ook voor zelfverdediging is het uitstekend geschikt, mits in combinatie met de juiste munitie.
De techniek die in een wapen zit is verschrikkelijk mooi en goed, om er goed mee om te gaan is een kunst, het is gewoon niet voor iedereen weggelegd om dat gevoel te begrijpen.
Ik sta volledig achter Heston wat dat betreft..ook al is het zo makkelijk om andere mensen te vertellen wat ze wel en niet moeten of mogen of zouden moeten doen.
Wapens zijn te leuk om geheel te gaan verbieden..auto's worden ook niet verboden als er een kind van 10 mee wordt doodgereden."

Deze opmerking is een grap... nietwaar? Voortaan graag even met smileys verduidelijken.

emperor

Avatar

Thiver "Deze opmerking is een grap... nietwaar? Voortaan graag even met smileys verduidelijken."

uuuh, nee.

emperor

Avatar

raymills84 "Ben Hur en als voorvechter van het legale wapenbezit in de VS; zo zullen de meeste mensen zich Charlton Heston herinneren."

..ik denk eerder aan zijn schitterende rol in Ben Hur eigenlijk.
trouwens ik vind dat gebash in dit topic heel ongepast.

mazzltov

Avatar

Bela "Dat zijn twee totaal verschillende zaken inderdaad, en ik wil in dit condoleance-register even aandacht schenken aan het monster Heston. Dat wil niet zeggen dat ik zijn rollen niet waardeer."


Monster? O+ Je doet alsof de man zelf uberhaupt iemand heeft vermoord.

Probeer het eens met wat minder 'ik heb de waarheid in pacht'-hysterische uitspraken, zeg. Als ik dat soort politiek-correct gedram wil lezen, ga ik wel even op Indymedia kijken. Daar een condoleance-register voor misbruiken en dan nog iemand anders als fout willen betitelen? Hoe verzin je het.

Persoonlijk in ieder geval blij geweest met de diverse films waarin Heston acteerde. Naast Ben Hur in het bijzonder ook de jaren 70 sf-films.

tukkerstein

Avatar

Wapens zijn puur gemaakt om te verwonden of te doden (of om te waarschuwen, maar dat is niet het primaire doel), auto's natuurlijk niet. Een vergelijking van niks. En wapens zijn leuk? In Nederland heb je ook schietclubs, en toch is algemeen gezien wapenbezit verboden. Ik ben tegen dit wapenbezit, maar het blijft een moeilijke kwestie, want stel dat je afgelegen woont in een hutje op de hei in een Zuid-Amerikaans land waar zwaarbewapende bendes actief zijn, wat dan...

Heston mag dan wel een aantal mooie rollen hebben gespeeld, het president zijn van de NRA werpt daar een zwarte schaduw op.

Verder een mooi artikel, alhoewel ik het jammer vind dat de schrijver nogal enthousiast is en veel waardeoordelen velt. Een schrijver hoeft niet neutraal te zijn, maar bij de nieuwssectie zou het wel leuk zijn als de berichtgeving een beetje objectief zou zijn.

Rich Art

Avatar

Kaj van Zoelen " Heston wordt naast zijn vrouw Lydia door hun twee kinderen overleefd."

Het zal waarschijnlijk aan mij liggen, maar wat bedoel je hier precies mee?

AngelEyes

Avatar

Rich Art "Het zal waarschijnlijk aan mij liggen, maar wat bedoel je hier precies mee?"

Dat vrouw en kinderen nog leven (en hem dus gaan 'overleven').

Ik ken Heston enkel van zijn rollen in Ben Hur en Touch Of Evil; de man-van-onbesproken-gedrag-types die hij hier speelt maken hem niet tot een acteur die mijn interesse wist op te roepen.

Stok

Avatar

Niets dan respect voor de doden toch? Dat kreeg ik anders te horen toen ik kritiek gaf op Prins Bernhard. Om een oude, lichtelijk verwarde, man een monster te noemen omdat hij op zijn 80e de woordvoerder van de NRA was (wat ik ook een belachelijke organisatie vind overigens) is natuurlijk buiten alle proporties.

Bela

Avatar

Stok "Om een oude, lichtelijk verwarde, man een monster te noemen omdat hij op zijn 80e de woordvoerder van de NRA was (wat ik ook een belachelijke organisatie vind overigens) is natuurlijk buiten alle proporties."


Vertel dat maar tegen alle ouders wiens kind is doodgeknald met een geweer dat zo gemakkelijk verkrijgbaar is als een opgevoerde brommer. Heb je 'Bowling for Columbine' niet gezien? Lening bij de bank = een handpistool.

En als je het er toch mee eens bent dat de manier waarop in de V.S. wapenbezit is geregeld voor honderden of duizenden doden per jaar zorgt, dan kun je toch niet anders concluderen dat dé organisatie die daar miljoenen aan lobby-geld in pompt om de wet zo te houden, bloed aan zijn handen heeft.

En natuurlijk is iedereen in een dergelijke organisatie daar aan schuldig, maar als je mijn mening vraagt wat ik van de president van zo'n organisatie vind (een functie die overigens jaarlijks hoort te wisselen, maar in het geval van Charlton Heston hebben ze een uitzondering gemaakt en mocht hij 5 jaar aanblijven, dus dat zegt ook wel wat), dan zeg ik dat hij persoonlijk verantwoordelijk is voor iedere dode die het resultaat is van de wapenwet die er nu is. En dat maakt de man tot een monster. Ben Hur of geen Ben Hur.

emperor

Avatar

Dus omdat er wapens te verkrijgen zijn is Heston de schuldige van alle doden door vuurwapens?..bullshit.
En men stelt hier alsof het zo makkelijk is om aan wapens te komen..zo is het niet.

Dan kan je wel een heel groot bezitters van wapens gaan aanvallen..vergeet vooral dan prins Bernard, het hele koningshuis en Clint Eastwood niet..pfff.

Thiver

Avatar

Bela "En dat maakt de man tot een monster. Ben Hur of geen Ben Hur."

Mooi gezegd. Ik heb het idee dat we alle foute dingen van dhr. Heston maar met de mantel der liefde moeten bedekken omdat hij zo'n groots acteur was. Ben benieuwd hoe de reacties zouden zijn geweest als hij heel minder imposant was geweest in heel wat minder imposante producties. Al was hij dan waarschijnlijk geen NRA-president geweest...

emperor "Dus omdat er wapens te verkrijgen zijn is Heston de schuldige van alle doden door vuurwapens?..bullshit"

Tuurlijk niet, maar er kleeft wel bloed aan zijn handen. Charlton Heston heeft net zoveel mensen vermoord als Leni Riefenstahl (geen dus), maar is net zo fout.

emperor "En men stelt hier alsof het zo makkelijk is om aan wapens te komen..zo is het niet."

Zoals Bela al vraagt: Bowling for Columbine niet gezien?

Bela

Avatar

Dank je, Thiver. En nu laat ik het maar hierbij, zodat we weer de acteur Heston kunnen herdenken. Want een prima acteur was 'ie wel. Mijn favoriete rol is overigens niet die van Ben Hur, want daar vond ik 'm iets te vlak voor het complexe personage, maar als Thomas More in de door hemzelf geregisseerde toneeladaptatie A Man For All Seasons (1988). Dat was grote klasse!

emperor

Avatar

Thiver "Zoals Bela al vraagt: Bowling for Columbine niet gezien?"

..manipulatie van de bovenste plank..hou toch op.
(ver) oordeel niemand totdat je de persoon kent..hier zou alleen respect moeten wezen..maar aangezien iedere boerenlul hier kan reageren is het helaas niet zo.

Thiver

Avatar

emperor "(ver) oordeel niemand totdat je de persoon kent.."

Wordt lastig, aangezien de goede man dood is.

emperor "hier zou alleen respect moeten wezen.."

Want...?

emperor "maar aangezien iedere boerenlul hier kan reageren is het helaas niet zo."

Tsk... eerst een beetje de hillbilly uithangen en vervolgens over boerenlullen beginnen... ;) Maar wat is je punt dan? Alleen mensen met speciale voorrechten mogen reageren?

NieuwsFilm