Charlton Heston overleden

Afgelopen zaterdagavond is Charlton Heston op 84-jarige leeftijd overleden in zijn eigen huis in Beverly Hills met zijn vrouw Lydia aan zijn zijde, zo meldt familiewoordvoerder Bill Powers. Powers wilde verder geen details vrijgeven of de doodsoorzaak bekend maken. In 2002 maakte Heston wel bekend dat hij last had van symptomen van de ziekte van Alzheimer. Heston laat een indrukwekkend oeuvre als hoofdrolspeler in Hollywood achter, waar maar weinigen aan kunnen tippen.

Op zijn 17de had hij in 1941 al zijn eerste hoofdrol in een film te pakken, als het titelpersonage van Peer Gynt. Zijn laatste rol speelde hij in 2003 in My Father, Rua Alguem 5555, als Josef Mengele. Hij gaf heel vaak gestalte aan historische figuren, en werd beroemd als Moses in The Ten Commandments, Judah Ben-Hur in Ben-Hur en het titelkarakter van El Cid. Verder speelde hij in die tijd ook de hoofdrol in uitstekende film noirs (zoals Touch of Evil) en westerns (zoals The Big Country). Later gaf hij eind jaren '60 en begin jaren '70 als gevestigde ster een respectabel gezicht en nieuwe impuls aan science fiction met zijn rollen in Planet of the Apes, The Omega Man en Soylent Green.

Achter de schermen nam hij ook vaak de touwen in handen. Hij was president van de SAG (Screen Actors Guild) en voorzitter van het AFI (American Film Institute). Hij marcheerde in de jaren '50 voor burgerrechten, maar hoe ouder hoe conservatiever hij werd. Jongere mensen zullen hem daardoor misschien helaas slechts kennen als president van de NRA (National Rifle Association), waar Michael Moore in Bowling for Columbine zijn pijlen op richtte.

Heston won een Oscar voor Ben-Hur, en was vooral trots op het grote aantal historische personages dat hij gedurende zijn carrière portretteerde. Hij zei vaak dat hij een gezicht uit een andere eeuw had. Naast de bovengenoemde rollen speelde hij onder andere ook Andrew Jackson (2 maal, in The President's Lady en The Buccaneer), Johannes de Doper (in The Greatest Story Ever Told), Michelangelo (in The Agony and the Ecstacy), Kardinaal Richelieu (in The Three Musketiers), Henry VIII (in The Prince and the Pauper) en Marcus Antonius (2 keer, in Julius Caesar en Antony and Cleopatra). Heston wordt naast zijn vrouw Lydia door hun twee kinderen overleefd.



NieuwsFilm

meest populair