Deze grote 'Watchmen'-schurk bleek uiteindelijk toch gelijk te hebben

Deze grote 'Watchmen'-schurk bleek uiteindelijk toch gelijk te hebben

Miljoenen mensen sterven, maar dat is zodat miljarden mensen in vrede kunnen leven.

Nog niet zo heel lang geleden kwam er nog een artikel langs op FilmTotaal over Erik Killmonger, dat hij geen slechterik was maar juist gelijk heeft in de eerste Black Panther-film. Als je erover nadenkt, kan (min of meer) hetzelfde gezegd worden over Ozymandias in Watchmen.

In 2009 kwam Zack Snyder met Watchmen, gebaseerd op de gelijknamige stripreeks. De film speelt zich af in een alternatief 1985, waarin superhelden onder de mensen leven. Zij zijn echter in de ban gedaan door de Amerikaanse federale overheid.

Missie
Waar de superhelden voorheen werden gezien als rolmodellen, heeft de overheid het superheldenbestaan illegaal verklaard. Wanneer een bekende superheld in de onrustige dagen van de Koude Oorlog wordt vermoord, start een andere oud-superheld een onderzoek.

Het gaat hier om Rorschach, maar gelukkig staat hij er niet helemaal alleen voor. Zo kan hij rekenen op de steun van andere superhelden, zoals Nite Owl en Silk Spectre. Mocht je de film nog niet gezien hebben, lees dan niet verder, want spoilers volgen!

Einde
Op het einde van de film komen de helden erachter dat hun voormalige collega, Adrian Veidt, oftewel Ozymandias, achter alles zit. Ondanks het feit dat hij misschien wel miljoenen mensen heeft vermoord, begrijpen de superhelden uiteindelijk wel zijn standpunt.



Ozymandias doet het voorkomen alsof Doctor Manhattan New York heeft aangevallen, waardoor alle landen ter wereld hun krachten bundelen om dit in de toekomst te voorkomen. Op deze manier zullen er geen oorlogen meer plaatsvinden en kan iedereen samen in harmonie leven.

Waarheid vs. vrede
Doctor Manhattan stemt in met dit plan en vermoordt zelfs Rorschach, die zegt de waarheid met de wereld te delen als ze hem levend laten vertrekken. Wereldvrede is in de ogen van Doctor Manhattan de prijs voor talloze doden, waaronder die van zijn vriend Rorschach.



De allerlaatste seconden van de film komen we erachter dat het dagboek van Rorschach bij een journalist is beland, waardoor we begrijpen dat dit geheim alsnog uit zal komen. Ozymandias mag er dan wel extreme methodes op na hebben gehouden, je begrijpt wel waarom hij doet wat hij doet.

NieuwsFilm

meest populair