Hoe de afsluitende 'Hunger Games'-film het aangrijpende einde van het boek compleet verpestte

Hoe de afsluitende 'Hunger Games'-film het aangrijpende einde van het boek compleet verpestte

In het boek lees je hoe Katniss Everdeen zich echt voelt tegenover haar kinderen.

Met The Hunger Games: The Ballad of Songbirds and Snakes die dit jaar uitkwam, is de originele Hunger Games-trilogie ook opnieuw heel populair. De films, gebaseerd op de boeken van Suzanne Collins, waren goed gemaakt, maar toch mist het soms belangrijke gebeurtenissen uit de boeken. Dit is ook het geval in The Hunger Games: Mockingjay - Part 2. Vooral het einde is veel aangrijpender in het boek dan in de film. Let op SPOILERS!

Jennifer Lawrence is door haar rol als Katniss Everdeen in de Hunger Games-films een grote ster geworden. De trilogie was de start van een mooie carrière voor de actrice die intussen ook zelf moeder is van een zoon. De laatste film in de trilogie The Hunger Games: Mockingjay - Part 2 kwam uit in 2015 en eindigde op een mooie manier, ondanks alle horror die de hoofdpersonages hebben doorstaan.

Brutaal
Als er één ding is dat je moet weten over de oorspronkelijke Hunger Games-trilogie, is het wel dat zowel de boeken als de films absoluut brutaal zijn. Beiden deinzen niet terug voor de gruwelen van de oorlog, vooral in het tweedelige slot, waarin Katniss Everdeen (Lawrence) de wapens opneemt tegen het kwaadaardige Capitool van Panem.

Het einde van Mockingjay is bijzonder hartverscheurend, aangezien Katniss ziet hoe rebellenbommen exploderen boven het Capitool op het einde van de strijd. Wanneer medische hulp vooruit snelt om te helpen, worden zij ook gebombardeerd. Een van die hulpverleners? Prim, de geliefde jongere zus van Katniss (Willow Shields).

Kinderen
Wetende dat haar beste vriend en mogelijke vriend Gale (Liam Hemsworth) de architect was achter die bommen, kan Katniss nooit meer met hem praten. Aan het einde van de film zien we haar vreugdevol toekijken hoe haar echtgenoot Peeta (Josh Hutcherson) speelt met een van hun kinderen terwijl ze de andere vasthoudt. Ze zegt wel dat ze nog nachtmerries heeft en dat ze er ooit over zal vertellen tegen haar kinderen, maar dat is het.


In het boek is deze scène veel aangrijpender. In de epiloog maakt Collins meteen duidelijk dat Katniss nooit hersteld is van haar posttraumatische stressstoornis en dat ze zelfs geen kinderen wilde: "Het heeft vijf, tien, vijftien jaar geduurd voor ik ermee instemde. Maar Peeta wilde ze zo graag. Toen ik haar voor het eerst in mijn buik voelde bewegen, werd ik verteerd door een hevige angst die net zo vertrouwd voelde als het leven zelf. Alleen de vreugde toen ik haar in mijn armen had, kon hem beteugelen. Toen ik zwanger was van hem, was het iets makkelijker, maar niet veel."

Nachtmerries
Na opgemerkt te hebben dat haar kinderen spelen op een kerkhof, vertelt Katniss ons dat ze nog steeds levendige, afschuwelijke nachtmerries heeft, elke nacht opnieuw. De film verpest dit aangrijpende einde volledig door Katniss gewoon lachend in een veld te tonen en haalt daarmee de gruwelen weg die ze nog mee worstelt.


Je kan The Hunger Games: Mockingjay - Part 2 zien op zowel Netflix als Prime Video. De andere films in de trilogie staan er ook op.

NieuwsFilm

meest populair