Het is absurd hoe oud 'The Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring' al is

Het is absurd hoe oud 'The Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring' al is

De film startte wat door velen nog steeds wordt beschouwd als de beste trilogie ooit.

Wie kent The Lord of the Rings niet? Het lijkt erop dat de franchise meer leeft dan ooit tevoren. We hebben niet alleen The Rings of Power op Amazon, nog altijd worden er games van de serie gemaakt en bestaat er een levendige cultuur rondom op het internet.

En dat terwijl de films toch al redelijk oud zijn. Daar herinnerde gebruiker CultureCrave (zie hieronder) mensen op Twitter gisteren aan, toen die onthulde dat The Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring al 22 jaar geleden in de bioscoop verscheen.

Een fenomeen
Dat was dus op 19 december 2001. Het was de eerste film in de trilogie, gebaseerd op de boeken van J.R.R. Tolkien, die alledrie achtereenvolgens gefilmd waren in Nieuw-Zeeland. Regisseur Peter Jackson deed daar destijds meer dan een jaar over.

Dit was echter een groot risico, want niemand had kunnen verwachten dat de films zo'n groot succes zouden worden. Op een budget van 93 miljoen dollar leverde The Fellowship of the Ring meer dan 800 miljoen op, waar de volgende twee films allebei nog eens 100 miljoen bovenop deden.

Heel veel Oscars
Ook bij de filmindustrie zelf viel de trilogie in de smaak. The Fellowship of the Ring won vier Oscars, The Two Towers won er twee, en The Return of the King won er maar liefst elf uit eveneens elf nominaties. Dat vestigde destijds een record, en de film is samen met Titanic en Ben-Hur de grootste Oscarwinnaar ooit.



NieuwsFilm

meest populair