Netflix Originals: dit is een van de beste oorlogsfilms van Netflix zelf

Netflix Originals: dit is een van de beste oorlogsfilms van Netflix zelf

Deze Spaanse Netflix Original vertelt een belangrijk, maar minder bekend heldhaftig verhaal.

Netflix heeft inmiddels een groot aantal eigen filmproducties uitgebracht. Hieronder lees je over één van de beste oorlogsfilms op het streamingplatform waar je waarschijnlijk nog nooit van hebt gehoord: El fotógrafo de Mauthausen.

Eerder deze maand hebben we de oorlogsfilms The Siege of Jadotville al in het zonnetje gezet. Vandaag besteden we aandacht aan de ondergewaardeerde Spaanse productie El fotógrafo de Mauthausen (The Photographer of Mauthausen).

Waargebeurd
Deze aangrijpende film van regisseur Mar Targarona vertelt het waargebeurde verhaal van Francesco Boix, een veteraan die in de Spaanse burgeroorlog had gevochten en fotograaf. Hij werd naar Frankrijk verbannen in 1939 en werd daar gerekruteerd door het leger.

In 1940 werd hij gevangengenomen door de Duitsers en werd hij, net als ruim 7000 andere Spanjaarden, opgesloten in het nazi-concentratiekamp Mauthausen in Oostenrijk.

Heldhaftig
Boix bleef tot mei 1945 gevangen in Mauthausen, maar deed in die tijd iets uitzonderlijks. In 1941 moest hij namelijk ook voor de de fotografie-afdeling van de kampadministratie werken wegens zijn achtergrond.


Het was zijn taak om identiteitsfoto's van gevangenen te maken en om gebeurtenissen in het kamp vast te leggen. Boix en zijn mede-gevangen zetten hun levens op het spel om deze foto's te bewaren als bewijs van de gruwelijkheden die op het kamp plaatsvonden.

Ver voor de rol
Het verfilmen van zo'n heftig verhaal werd natuurlijk onwijs serieus genomen. Mario Casas, de acteur die de hoofdrol van Boix vertolkt, onderging zelfs een fysieke transformatie voor zijn rol. Om het uiterlijk van de uitgehongerde Boix zo accuraat mogelijk na te bootsen, viel hij twaalf kilogram af.


De film werd sterk ontvangen door critici. Zo heeft het een score van 88% op Rotten Tomatoes. Jason Bailey van de New York Times noemde de film "levendig, betrokken en vaak angstaanjagend." Je bekijkt El fotógrafo de Mauthausen nu exclusief op Netflix.

NieuwsFilm

meest populair