Deze sciencefictionfilm is een van de beste boekverfilmingen van de laatste jaren

Deze sciencefictionfilm is een van de beste boekverfilmingen van de laatste jaren

Met 'Arrival' bracht regisseur Denis Villeneuve het korte verhaal 'Story of Your Life' naar het witte doek.

Het verfilmen van een geliefd boek kan meerdere kanten opgaan; je kunt bijvoorbeeld het succes ervaren van de Lord of the Rings- of Harry Potter-verfilmingen, maar het komt vaak voor dat het compleet misgaat. Daarom verdienen geslaagde boekverfilmingen wel wat meer aandacht.

Wat hebben klassiekers als 2001: A Space Odyssey, The Thing en The Fly naast het scifi-genre met elkaar gemeen? Ze zijn allemaal gebaseerd op korte verhalen. De moderne scifi-klassieker Arrival van Denis Villeneuve is ook gebaseerd op een kort verhaal.

Arrival
Taalkundeprofessor Louise Banks (Amy Adams) leidt een eliteteam van onderzoekers wanneer gigantische ruimteschepen op twaalf locaties over de hele wereld landen. Terwijl landen op de rand van een mondiale oorlog balanceren, moeten Banks en haar bemanning tegen de klok racen om een manier te vinden om met de buitenaardse bezoekers te communiceren.

In de hoop het mysterie te ontrafelen, waagt ze een risico dat haar leven en mogelijk de hele mensheid in gevaar kan brengen. We schreven enkele maanden geleden al over de hartverscheurende twist van de film die je in één seconde in schok bracht.

Verfilming
Arrival is een bewerking van het korte verhaal Story of Your Life van Ted Chiang dat voor het eerst werd gepubliceerd in Starlight 2 in 1998. Dit aangrijpende korte verhaal leent zich niet erg voor een grootse, filmische ervaring, maar schrijver Eric Heisserer kreeg dit voor elkaar.


De complexe filosofische thema's en emotionele aspecten van het korte verhaal werden perfect overgebracht in het script van de verfilming. De kers op de taart was natuurlijk modern meesterbrein Denis Villeneuve die het allemaal tot leven bracht.

Meester van sciencefiction
Denis Villeneuve wordt door velen gezien als één van de beste regisseurs van het moment. In recente jaren heeft hij ook laten zien dat het scifi-genre hem goed ligt. Na Arrival maakte hij namelijk de sterk ontvangen films Blade Runner 2049 en Dune.


Dit waren allebei projecten die in handen van een mindere regisseur volledig de mist in hadden kunnen gaan, maar nu worden ze gezien als hoogtepunten in de sciencefiction. Over een paar maanden komt Villeneuve misschien met zijn beste scifi-film tot nu toe: Dune: Part Two.

NieuwsFilm

meest populair