Hoe de Will Smith-film 'I Am Legend' het einde van het originele boek volledig verpestte

Hoe de Will Smith-film 'I Am Legend' het einde van het originele boek volledig verpestte

Het boek en de film eindigen helemaal anders voor het hoofdpersonage.

Heel wat films die gemaakt worden zijn gebaseerd op boeken. Dit is ook het geval bij I Am Legend uit 2007 met Will Smith in de hoofdrol. Dit is de derde verfilming die gebaseerd is op het gelijknamige boek uit 1954 geschreven door Richard Matheson. Eerdere filmbewerkingen waren The Last Man on Earth (1964) en The Omega Man (1971). Deze recentste versie eindigde wel volledig anders dan het boek en geeft het verhaal een heel andere betekenis. Let op: SPOILERS!

I Am Legend is geregisseerd door Francis Lawrence, ook bekend door vier van de vijf Hunger Games-films te regisseren. Naast Smith speelt ook zijn echte dochter Willow Smith de rol van zijn dochter in de film. Ze is niet lang te zien, want Neville's dochter en vrouw sterven redelijk vroeg in de film.

In de film
In I Am Legend probeert Robert Neville een geneesmiddel voor de plaag te vinden die de wereld heeft overgenomen en slaagt erin een geïnfecteerde te vangen waarop hij zijn mogelijke geneesmiddel kan testen. Maar wanneer hij gedwongen wordt zijn geliefde hond af te maken nadat ze geïnfecteerd is, richt hij opzettelijk zijn pijlen op een groep geïnfecteerden en moet hij gered worden door een vrouw (Anna) en haar zoon, die beweren immuun te zijn.

Ze keren terug naar zijn huis, waar hij ziet dat het geneesmiddel heeft gewerkt bij de gevangen geïnfecteerde. De film eindigt met Neville die Anna een buisje met het geneesmiddel geeft en haar en haar zoon verstopt in een kolenkanaal, voordat hij bewust zowel zichzelf als een groep geïnfecteerden opblaast door het gebouw op te blazen. Anna en haar zoon brengen vervolgens het buisje met het geneesmiddel naar een overlevingskamp en informeren de mensen daar over Neville's opoffering.

In het boek
In het boek daarentegen is er helemaal geen sprake van een opoffering. Zoals in de film volgen we een man genaamd Robert Neville. Hij lijkt net als in de film de enige overlevende te zijn van een wereldwijde pandemie die mensen ofwel gedood heeft of in vampiers heeft veranderd. Het verhaal volgt zijn pogingen om zichzelf te beschermen door de geïnfecteerden uit te schakelen.


Uiteindelijk ontdekt hij dat, terwijl veel van de vampiers dood zijn, er ook levende geïnfecteerden zijn die de plaag hebben overwonnen en proberen een nieuwe samenleving op te bouwen. De laatste groep haat Neville, die zij beschouwen als een jager, en de roman eindigt met hem die zijn eigen leven beëindigt nadat hij is neergeschoten en gevangengenomen door leden van deze nieuwe samenleving. Met zijn einde wordt Neville een legende in de opkomende samenleving van vampiers, net zoals vampiers lange tijd legendes waren voor de mens.

Alternatief einde
Van de film bestaat er ook een alternatief einde. In dit einde blijkt dat de geïnfecteerden alleen komen voor de geïnfecteerde vrouw in de cabine in Neville's lab. Deze vrouw is de geliefde van de leider van de geïnfecteerden. Om deze te overhandigen moet hij de deuren openen en door een groep geïnfecteerden lopen.


Ze laten hem gaan uit dank dat hij haar overhandigde. Neville, Anna en haar zoon gaan samen met de auto naar Vermont. De film sluit af met de zin "You are not alone". Ook blijkt in dit einde dat de drie personages nog steeds boodschappen versturen over de radio. Dit bleek niet in het officiële einde.

Vervolg
Maar dat alternatief einde zal wel gebruikt worden om een vervolg te kunnen maken dat er heel waarschijnlijk komt en met Smith die zijn rol als Neville zal hernemen. Ook Michael B. Jordan zou in dit vervolg spelen. Of en wanneer dit vervolg er komt is niet bekend, maar er wordt wel aan gewerkt.


Het is dus nog wachten op dit vervolg, maar voor nu kan je wel naar I Am Legend kijken op Netflix. Je kan de film ook huren en kopen op Prime Video en Pathé Thuis.

NieuwsFilm

meest populair