Nederland grijpt opnieuw naast Oscarnominatie

Nederland grijpt opnieuw naast Oscarnominatie

De film 'Sweet Dreams' maakt geen kans meer op Best International Feature.

Het lijkt erop dat we met ons kikkerland geen Oscar binnen zullen halen dit jaar. Afgelopen week kwam de shortlist uit voor een aantal van de minder bekende categorieën, waaronder die voor International Feature Film. Maar de Nederlandse inzending zit daar niet bij.

Het gaat om Sweet Dreams, de film van Ena Sendijarević met Renée Soutendijk in de hoofdrol. Ook de EO-documentaire Buurman Abdi (Douwe Dijkstra) haalde zijn shortlist niet.

Sweet Dreams
De film van Sendijarević gaat over een suikerfabrikant in koloniaal Indonesië. Wanneer hij plotsklaps dood neervalt, arriveert zijn zoon om het familiebedrijf over te nemen. Maar dan blijkt er nog een onwettig kind te bestaan, aan wie de fabrikant alles achterlaat.

Sweet Dreams ging in september in première en wist toen hoge ogen te gooien. Op het Nederlands Film Festival won de film maar liefst zes Gouden Kalveren, waaronder die voor beste film en beste regie. In januari verschijnt hij op Pathé Thuis.

International Feature
De laatste keer dat Nederland de Oscars-shortlist haalde voor International Feature, was in 2014 voor Lucia de B. In 2003 schopte De Tweeling het nog tot de nominaties, en onze laatste winst was in 1997 met de film Karakter.



NieuwsFilm

meest populair