Deze peperdure fantasyfilm met Daniel Craig flopte zo erg dat het een filmstudio de nek omdraaide

Deze peperdure fantasyfilm met Daniel Craig flopte zo erg dat het een filmstudio de nek omdraaide

'The Golden Compass' moest dé grote nieuwe fantasyreeks worden, maar die plannen vielen in duigen.

Het maken van een film is en blijft een groot risico, daarom hebben grote filmstudio's de neiging om te gaan voor een vervolg of remake van een kaskraker in plaats van een compleet originele film. In 2007 zette New Line Cinema volledig in op de boekverfilming The Golden Compass, maar dit resulteerde in hun ondergang.

Na het succes van hun The Lord of the Rings-trilogie, zag New Line met verfilmingen van de His Dark Materials-boeken van Philip Pullman een nieuw succes voor zich. Ondanks een topcast met o.a. Daniel Craig en Nicole Kidman wisten ze het succes van The Lord of the Rings echter niet na te bootsen.

The Golden Compass
The Golden Compass is een verfilming van het boek Northern Lights die in 2007 uitkwam in de bioscoop. Lyra Belacqua (Dakota Blue Richards) leeft in een parallelle wereld waarin menselijke zielen de vorm aannemen van levenslange dierlijke metgezellen die 'daemons' worden genoemd.

Er zijn duistere krachten aan het werk in Lyra's wereld, en veel kinderen zijn ontvoerd door wezens die bekend staan als 'Gobblers'. Lyra zweert haar beste vriend, Roger (Ben Walker), te redden nadat ook hij is verdwenen. Ze vertrekt met haar daemon, een stam zeelieden, een heks, een ijsbeer en een vlieger uit Texas op een epische zoektocht om Roger en haar wereld te redden.

Flop
New Line besteedde een reusachtige 180 miljoen dollar aan de productie van The Golden Compass en zag het als het startpunt van een nieuwe franchise, maar het mocht niet baten. De film werd matig ontvangen door bioscoopgangers en critici en wist wereldwijd slechts 370 miljoen om te zetten.


Dit was ver onder de verwachting van de studio en leidde zelfs tot de ondergang van New Line als een onafhankelijke filmstudio. In 2008 werd het opgenomen door Warner Bros. en tot de dag van vandaag valt New Line hier nog steeds onder.

His Dark Materials
In 2019 verscheen er een nieuwe bewerking van de His Dark Materials-boeken in de vorm van een serie op BBC One en HBO. Deze serie werd ijzersterk ontvangen en kwam vorig jaar ten einde met het derde seizoen.


Je bekijkt zowel The Golden Compass als de His Dark Materials-serie op HBO Max.

NieuwsFilm

meest populair