Deze scifi-film met Matt Damon was zo'n grote flop dat het leidde tot de ondergang van een filmstudio

Deze scifi-film met Matt Damon was zo'n grote flop dat het leidde tot de ondergang van een filmstudio

De animatiefilm 'Titan A.E.' was de laatste film die Fox Animation heeft gemaakt.

Animatiefilms kunnen soms goed zijn, maar toch een flop worden. Zo werden in deze geanimeerde scififilm de stemmen gedaan door grote namen als Drew Barrymore en Matt Damon, maar dat hielp niet om van de film een succes te maken. Titan A.E. was zo'n grote financiële flop dat de filmstudio Fox Animation ophield met bestaan.

Titan A.E. uit 2000 is een geanimeerde sciencefictionfilm geregisseerd door Don Bluth en Gary Goldman. Het verhaal speelt zich af in de toekomst waarin de aarde is vernietigd door een kwaadaardige buitenaardse soort genaamd de Drej. Voor de vernietiging werkte een wetenschapper genaamd Sam Tucker (Ron Perlman) aan een ruimteschip genaamd de Titan, ontworpen om een nieuwe thuis voor de mensheid te vinden.

Verhaal
De protagonist, Cale Tucker (Damon), is de zoon van Sam Tucker. Na de vernietiging van de aarde ontdekt Cale dat hij een sleutel bezit die de Titan kan ontgrendelen en de mensheid naar een nieuwe, bewoonbare planeet kan leiden. De Drej beschouwen dit echter als een bedreiging en achtervolgen Cale genadeloos om het succes van de Titan-missie te voorkomen.

Cale bundelt de krachten met een groep rebellen, waaronder de energieke piloot Akima (Barrymore) en de alien-bemanningsleden van het ruimteschip Valkyrie. Samen beginnen ze aan een gevaarlijke reis om de Titan te vinden, de Drej te ontlopen en de toekomst van de mensheid veilig te stellen.

Cultaanhang
De film combineert traditionele animatie met computergegenereerde beelden en bevat een mix van actie, avontuur en elementen van een space opera. Hoewel Titan A.E. lof kreeg voor zijn animatie en visuele aspecten, presteerde het niet goed. Met een budget van 75 miljoen dollar bracht de film maar 37 miljoen dollar op. Volgens critici was de lage opbrengst vooral te wijten aan het feit dat de film een slechte reclamecampagne had en dat het niet echt duidelijk was voor welke doelgroep de film nu bestemd was. Het bedrijf 20th Century Fox, waarvan Fox Animation deel uitmaakte, besloot de verliezen te beperken en Fox Animation stop te zetten.


In de loop der tijd heeft de film echter een cultaanhang gekregen vanwege het unieke verhaal en visuele stijl. Want Fox Animation kan mooie animatiefilms maken en dat toonden ze met de succesvolle animatiefilm Anastasia die drie jaar eerder uitkwam. Deze film was wel een groot succes en kreeg zelfs een spin-off met de film Bartok the Magnificent die ook door Fox Animation werd gemaakt.

Geplande films
Titan A.E. was jammer genoeg het tegenovergestelde van Anastasia en werd de laatste film ooit geproduceerd door Fox Animation. Tien dagen na de release van de film besliste 20th Century Fox het bedrijf te sluiten. Het grootste deel van de archieven van Fox Animation Studios werd in maart 2019 overgenomen door Disney via 20th Century Studios.


Doordat de filmstudio werd stopgezet hebben ze bij Fox Animation heel wat projecten die ze wilden maken niet kunnen doen. Zo was hun laatste geplande film een bewerking van het geïllustreerde boek Barlowe's Inferno van Wayne Barlowe, die volledig met computeranimatie zou worden gemaakt. Een andere film die ze zouden hebben gemaakt was The Little Beauty King, een volwassen geanimeerde film geregisseerd door Steve Oedekerk, die een satire zou zijn op de films uit de Disney Renaissance.

Kijken?
Titan A.E. is ondanks dat het een financiële flop was wel de moeite om eens te zien en dat kan op Disney+.

NieuwsFilm

meest populair