Het DC Extended Universe is officieel dood: de reeks gerangschikt, met een matig gemiddelde ontvangstcijfer

Het DC Extended Universe is officieel dood: de reeks gerangschikt, met een matig gemiddelde ontvangstcijfer

Vijftien films en nog is de filmreeks niet afgerond, het DCEU is eigenlijk een grote chaos.

Vele miljarden werden er door onder andere Warner Bros. geïnvesteerd in het DC Extended Universe. Op misschien een paar films na wist geen enkele film echt te overtuigen. De cijfers zeggen genoeg.

Met het Marvel Cinematic Universe als voorbeeld startte de reeks in 2013 met Man of Steel en recent rondde Aquaman and the Lost Kingdom de reeks af, als een nachtkaars. Tussendoor was er vooral chaos in de wereld van Superman, de Suicide Squad en Shazam.

Ontvangst: veel "rotten"
Het DC Extended Universe wordt afgerond met 15 bioscoopfilms, een director's cut en een tv-serie. Hieronder een snelle blik op de Tomatometer-score op Rotten Tomatoes. Gemiddeld scoren de 17 producties 62 procent.

17. Suicide Squad - 26 procent
16. Batman v Superman: Dawn of Justice - 29 procent
15. Aquaman and the Lost Kingdom - 36 procent
14. Black Adam - 38 procent
13. Justice League - 39 procent
12. Shazam! Fury of the Gods - 49 procent
11. Man of Steel - 56 procent
10. Wonder Woman 1984 - 58 procent
9. The Flash - 63 procent
8. Aquaman - 66 procent
7. Zack Snyder's Justice League - 72 procent
6. Blue Beetle - 78 procent
5. Birds of Prey - 78 procent
4. The Suicide Squad - 90 procent
3. Shazam! - 90 procent
2. Wonder Woman - 93 procent
1. Peacemaker - 94 procent

Waar ging het mis?
Er zijn vele redenen aan te dragen waarom het mis is gegaan met de filmreeks. De grootste fout is waarschijnlijk dat Warner Bros. en "showrunner" Zack Snyder te gehaast een franchise wilden lanceren met Batman v Superman: Dawn of Justice.


Daarnaast zou Warner Bros. regelmatig fors zijn wensen hebben doorgedrukt, waardoor er achter de schermen veel fout ging. Zo leken Henry Cavill en vooral Ben Affleck niet gelukkig met hun rollen. De kosten namen door de problemen ook fors toe. Het totale productiebudget van de 15 bioscoopfilms was $2,7 miljard en er werd $6,9 miljard opgehaald.

Toekomst
Dit jaar begint het grotendeels nieuwe DC Universe met de titel Chapter One: Gods and Monsters. De animatieserie Creature Commandos geeft het eerste inkijkje, maar "showrunners" James Gunn en Peter Safran zien de film Superman: Legacy, te verschijnen in de zomer van 2025, als het eerste grote vuurwerk.

Bekijk de afbeelding

NieuwsFilm

meest populair