Deze ijzersterke oorlogsfilm moet je snel zien: 'Tora! Tora! Tora!'

Deze ijzersterke oorlogsfilm moet je snel zien: 'Tora! Tora! Tora!'

Uitgebracht in 1970, gaat de oorlogsfilm 'Tora! Tora! Tora!' over de gebeurtenissen op Pearl Harbor in 1941.

Tora! Tora! Tora! kwam uit in 1970 en is een epische oorlogsfilm die zijn titel ontleent aan het Japanse woord voor wanneer het doel van een missie om verrassing te bereiken een succes is. De film dramatiseert de gebeurtenissen die leidden tot de schokkende aanval van Japan op Pearl Harbor in 1941, waardoor de Verenigde Staten betrokken raakten bij het wereldwijde conflict en de publieke opinie in het voordeel van de oorlog keerde.

Deze klassieke Pearl Harbor-epos is een van de spectaculairste actiefilms ooit en geeft zeer nauwkeurig de verrassingsaanval van de Japanners op de Amerikaanse troepen weer. Beide zijden van het opmerkelijke Pearl Harbor-verhaal komen met ontzagwekkende precisie en bijzonder veel actie aan bod. Het scenario is gebaseerd op de boeken Tora! Tora! Tora! van Gordon W. Prange uit 1967 en The Broken Seal van Ladislas Fargo uit 1967.

Twee aparte films
Meer dan alleen een eenvoudige oorlogsfilm trekt Tora! Tora! Tora! de aandacht van zijn collega's vanwege de productie. De film is een gezamenlijk project tussen Hollywood en Japan en is verdeeld over twee tegenovergestelde verhalen die beide kanten van het conflict laten zien: Amerikaans en Japans. De twee kanten werden gemaakt door twee geheel gescheiden filmploegen, die later samengevoegd zijn met de scènes in chronologische volgorde. Het Amerikaanse deel werd geregisseerd door Richard Fleischer en het Japanse deel door Toshio Masuda en Kinji Fukasaku.

Elk verhaal heeft een grote cast zonder grote Hollywood-sterren - ongebruikelijk voor een grote oorlogsfilm van die tijd - wat helpt om de focus te houden op het verhaal en het drama. Evenzo valt het gebruik van een volledig Japanse cast voor het Japanse deel van de film zeker op voor die tijd. Verschillende leden van de cast hadden zelf gediend in de Tweede Wereldoorlog en wisten dus heel goed hoe het was tijdens de oorlog.

Visuele effecten
Ook het indrukwekkende gebruik van visuele effecten, inclusief verschillende adembenemende actiescènes tijdens de Japanse aanval op de basis, is een hoogtepunt. Hoewel de filmcriticus Roger Ebert het saai noemde en sommige recensenten het bekritiseerden omdat het traag was, onderschat de kritische respons wat een indrukwekkende prestatie de film werkelijk is.


De visuele effecten waren zo goed, dat de film de Oscar voor Beste Visuele Effecten won. Het was daarnaast ook genomineerd voor vier andere Oscars. Als meeslepend verslag van een van de meest schokkende veldslagen uit de geschiedenis, is Tora! Tora! Tora! uitgegroeid tot een ondergewaardeerde klassieker.

Kijken?
Hoewel de film nu gezien wordt als een klassieker, flopte het aanvankelijk in de Amerikaanse bioscopen, maar het was wel een groot succes in Japan. In de Verenigde Staten werd uiteindelijk nog 4,5 miljoen dollar winst gemaakt met een opbrengst van 29 miljoen dollar op een budget van 25 miljoen dollar. Later werd de film in de VS alsnog een succes op video en dvd.


Tora! Tora! Tora! is niet te vinden op de verschillende streamingdiensten, maar je kan de film wel huren en kopen op onder andere Prime Video en YouTube.

NieuwsFilm

meest populair