Deze heerlijke actiefilm is een van de beste boekverfilmingen van de laatste jaren

Deze heerlijke actiefilm is een van de beste boekverfilmingen van de laatste jaren

'3:10 to Yuma' voelde aan als een western als vanouds en is gebaseerd op een klassiek kort verhaal.

Het verfilmen van een geliefd boek kan meerdere kanten opgaan; je kunt bijvoorbeeld het succes ervaren van de Lord of the Rings- of Harry Potter-verfilmingen, maar het komt vaak voor dat het compleet misgaat. Daarom verdienen geslaagde boekverfilmingen wel wat meer aandacht.

Onlangs legden we al de focus op Scott Derricksons The Black Phone, een verfilming van het gelijknamige korte verhaal van Joe Hill. Vandaag kijken we naar een ijzersterke verfilming van een kort verhaal in het western-genre: 3:10 to Yuma.

Verhaal
Outlaw Ben Wade (Russell Crowe) terroriseert het Arizona van de 19e eeuw, vooral de Southern Railroad, totdat hij uiteindelijk wordt gearresteerd. Wade moet voor de rechter verschijnen, dus biedt Dan Evans (Christian Bale), de eigenaar van een door droogte geteisterde ranch, zich vrijwillig aan om hem naar de trein te begeleiden om een snelle tweehonderd dollar te verdienen.

Onderweg ontstaat er een schoorvoetend respect tussen de mannen, maar overal dreigt gevaar en de mannen van de crimineel zetten de achtervolging in.

Verfilming
De film is een bewerking van het korte verhaal Three-Ten to Yuma van Elmore Leonard dat in 1953 in Dime Western Magazine verscheen. Dit korte verhaal kreeg voor het eerst een verfilming in 1957. In deze versie van 3:10 to Yuma werden de hoofdrollen vertolkt door Glenn Ford en Van Heflin.


De namen van deze twee hoofdpersonages zijn in de films anders. In het originele verhaal heetten ze Paul Scallen en Jimmy Kidd, en in de twee verfilmingen heetten ze dus Dan Evans en Ben Wade.

Mangold
De regie van de versie uit 2007 lag in handen van James Mangold, een regisseur met een bijzondere filmografie. In recente jaren bracht deze regisseur ons films als Logan, Ford v Ferrari en Indiana Jones and the Dial of Destiny. In Logan zag je dat Mangold duidelijk veel elementen van westerns implementeerde, dus tien jaar na 3:10 to Yuma keerde hij toch een beetje terug naar dit genre.


Met zijn komende films keert hij opnieuw terug naar voor hem bekende genres en gaat hij ook compleet nieuwe dingen proberen. Zo gaat hij films als de Bob Dylan-biopic A Complete Unknown, de Star Wars-film Dawn of the Jedi en de DC-horrorfilm Swamp Thing regisseren.

NieuwsFilm

meest populair