3:10 to Yuma

3:10 to Yuma (2007)

Time waits for one man

Een ouderwetse western, zoals ze niet vaak meer worden gemaakt.
play

7,5 details

  • 122 Min
  • Avontuur
  • Misdaad
  • Drama
  • Western
  • Verenigde Staten
122 Min Verenigde Staten

Remake van de gelijknamige film uit 1957. De door droogte geteisterde arme rancher Dan Evans is samen met zijn beide zoons getuige van een zeer gewelddadige overval op een postkoets met de salarissen voor het personeel van de Southern Pacific Railroads door de beruchte outlaw Ben Wade en zijn bende. Wade wordt echter gearresteerd. Dan Evans begeleidt vervolgens tegen een beloning van $200 Wade van Bisbee naar Contention, van waar hij Wade met de trein van tien over drie naar de gevangenis in Yuma moet brengen. Vanaf het vertrek uit Bisbee blijkt de reis niet zonder gevaren te zijn en een psychologische kat en muis spel tussen Evans en Wade begint.

Regie
James Mangold
Cast
Johnny Whitworth, Peter Fonda, Vinessa Shaw, Russell Crowe, Christian Bale, Gretchen Mol, Dallas Roberts, Ben Foster, Alan Tudyk, Lennie Loftin, Logan Lerman, Luce Rains, Rio Alexander, Shawn Howell, Pat Ricotti.
Budget
$ 55.000.000
Opbrengst
$ 70.016.220
Release
06.09.2007
Release DVD
02.12.2008

Filmtotaal Recensie

Regie: James Mangold | Cast: Christian Bale (Dan Evans), Russell Crowe (Ben Wade), Ben Foster (Charlie Prince) | Speelduur: 122 minuten | Jaar: 2007

De western werd al talloze malen doodverklaard, maar toch blijft het een genre dat tot de verbeelding spreekt. Elk jaar zijn er wel een paar voorbeelden van te vinden. Sommige daarvan, zoals het vorig jaar verschenen The Assassination of Jesse James by the Coward Robert Ford, zijn echte revisionistische westerns die het genre binnenstebuiten proberen te keren. Andere, zoals 3:10 to Yuma, tonen aan dat een redelijk traditionele western nog steeds interessant kan zijn.

Dat hij redelijk traditioneel is, mag geen verassing heten: het is tenslotte een remake van de gelijknamige film die vijftig jaar eerder werd gemaakt. De hoofdlijn van het verhaal is niet veranderd: de arme, maar nobele en dappere boer Dan Evans moet de grote boef Ben Wade op de trein van tien over drie naar Yuma zetten, terwijl de kompanen van Wade hem proberen te bevrijden. Het is een simpel plot dat in 1957 nog in 92 minuten kon worden verteld, maar waar nu een half uur langer voor nodig blijkt te zijn. Misschien komt dat omdat we tegenwoordig minder op ons gemak zijn met de western en meer psychologische achtergrond nodig hebben. Het zou ook door de extra personages kunnen komen of het nieuwe einde. De extra minuten hebben het slot er in ieder geval niet verklaarbaarder op gemaakt. Er zal in de bioscooplobby’s waarschijnlijk nog wel over worden gediscussieerd.

videotrailers & clips

alle artikelen (6)

3:10 to Yuma Nieuwsberichten