Christopher Nolan introduceerde zijn beste filmschurk met deze onvergetelijke scène

Christopher Nolan introduceerde zijn beste filmschurk met deze onvergetelijke scène

Heath Ledger schreef geschiedenis met zijn versie van de Joker in 'The Dark Knight'.

Het introduceren van een personage in een film is geen makkelijke taak. Het geeft de kijker een eerste indruk van het personage. Als dit dan niet interessant genoeg is, is de kans groot dat er snel wordt afgehaakt. We leggen daarom nu de focus op de meest indrukwekkende introducties van filmpersonages.

Onlangs hadden we het al over de introductie van Peter Stormare als Satan in de DC-film Constantine. We kijken nu naar een heel andere hoek van het DC-universum, namelijk Christopher Nolans The Dark Knight.

Ledger
The Dark Knight wordt door velen gezien als de allerbeste superheldenfilm ooit gemaakt. Hier zijn natuurlijk talloze redenen voor, maar iedereen zal altijd één aspect meteen uitlichten: Heath Ledgers interpretatie van de Joker.

Hij deed werkelijk iets authentieks met de rol door volledig in te zetten op een 'realistische' versie van het personage in tegenstelling tot de komische interpretaties van bijvoorbeeld Jack Nicholson en Cesar Romero. Het is dan ook de rol waar de acteur na zijn tragische overlijden nog een Oscar voor kreeg.

Introductie
De introductie van Ledgers klassieke schurk is meteen ook de openingsscène van de film. Het begint met een gemaskerde man die wordt opgepikt op weg naar een bankoverval. Terwijl de overval zich ontvouwt, onthullen de daders de plannen van de mysterieuze 'Joker' die de overval tot in de details heeft uitgedacht en wordt het duidelijk dat hij ze allemaal heeft opgedragen elkaar te vermoorden.


De overval verloopt exact zoals gepland en er blijft één overvaller over. Voordat hij vertrekt met de buit, loopt hij naar de bankdirecteur toe die hij eerder neerschoot, leunt naar hem toe en terwijl hij de onsterfelijke zin mompelt: "I believe, whatever doesn't kill you, simply makes you...... stranger." Hij zet zijn clownsmasker af en onthult het kenmerkende, opgeschilderde clownsgezicht. Het is de Joker zelf.

Perfect
Niet alleen werd de toon van de film gezet met deze meesterlijke scène, maar je kwam er ook gelijk achter dat deze Joker anders is dan alle versies die je ervoor had gezien. Het was een voorbode van waar de Joker toe in staat was.


Het is daarom niet alleen één van de beste introducties van een filmpersonage, maar ook een onvergetelijke openingsscène. Weer zin om de film te kijken? Dat doe je nu op HBO Max.

NieuwsFilm

meest populair